Farum er en by og forstad til København omlag 20 kilometer nordvest for København i Furesø kommune. Farum hadde 20 312 innbyggere i 2022.

Fra de store villakvarterer og moderne rekkehus er det gode motorvei- og bybaneforbindelser til København. Farum ligger vakkert til ved Farum Sø og ble i 1990-årene kjent som en meget progressiv kommune, som kunne kombinere lav skatteprosent og høyt servicenivå under ledelse av den karismatiske venstrepolitiker Peter Brixtofte. I 2002 ble det avslørt uregelmessigheter i bystyret, og borgermesteren måtte gå av.

Ved sjøen ligger herregården Farumgaard som er kjent siden 1370. Hovedbygningen ble oppført 1705, er fredet og innrettet blant annet til museum. Farum kirke der apsis, kor og den østlige delen av skipet er fra 1100-tallet, er Farums eldste bygning. Stavnsholtkirken ble innviet i 1985, tegnet av arkitekt Johan Otto von Spreckelsen. Farum Park, fotballstadion med 9 500 sitteplasser, er hjemmebane for FC Nordsjælland.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg