Falck

Artikkelstart

Falck er et dansk tjenesteytende selskap, som også har virksomhet i Norge. Falck overtok i 1996 det norske redningsselskapet Falken. Virksomheten i Norge omfatter service overfor bilister (Falck Redning), alarm- og sikringstjenester for boliger og næringsliv, vakthold og vektertjenester, samt skadebegrensning.

Faktaboks

Også kjent som

tidligere: Falken

Virksomhet

Falck ble grunnlagt i 1906 av Sophus Falck og har virksomhet i Europa, Nord-Amerika og Sør-Amerika. Selskapet var i 2000–2004 en del av det internasjonale konsernet Group 4 Falck, som hadde 230 000 ansatte i over 85 land og også drev sikkerhetsvirksomhet i form av fengsler og lignende. Falck driver ambulansetjeneste, veihjelp og helsetjenester. Omsetning i 2019 var 13,82 milliarder danske kroner med rundt 30 000 ansatte.

Falck i Norge

Falken Redningskorps

Det norske Falken Redningskorps ble grunnlagt i 1949 av Arne Andresen med det danske redningskorpset Falck som forbilde. De to selskapene hadde lenge et nært samarbeid, selv om det ikke ble eiermessig tilknytning mellom dem før i 1989. Falck kjøpte i 1996 opp resten av aksjene i Falken, og i 2003 ble navnet endret til Falck.

Falck sykkelregister

Falck sykkelregister var et landsdekkende register opprettet i 1993 (som Falken sykkelregister) etter initiativ av forsikringsselskapene for lettere å kunne tilbakeføre gjenfunnede, stjålne sykler til rettmessig eier. Registeret var eid av Finansnæringens Hovedorganisasjon, men driftet av Falck Norge i samarbeid med politiet. Falck driftet sykkelregisteret frem til 2017.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg