Faktaboks

Også kjent som

Estado de México, uformelt: Edomex

State of Mexico

Uttale
mˈexikå
Stratovulkanen Nevado de Toluca ligger rett utenfor byen Toluca. Vulkanen og det omkringliggende området, med kaldera og kratersjøer, er nasjonalpark.
/Pixabay.
Lisens: CC BY 2.0

Delstaten Mexico er en av 32 delstater som sammen med autonome Mexico by utgjør De forente meksikanske stater. Delstaten omslutter delvis hovedstaden Mexico by. Med 17 millioner innbyggere (INEGI, 2020) på 21 355 km2 er Mexico både den tettest befolkede delstaten i landet, og den med høyest innbyggertall. Delstatshovedstaden er Toluca.

Delstaten Mexico grenser til delstaten Mexico by i sør, og navn og grenser kan være litt forvirrende. Når man snakker om at Mexico by er en av verdens største byer, med 21 millioner innbyggere, inkluderer man også byområder som strekker seg inn i delstaten Mexico. Over 11 millioner av disse innbyggerne bor i delstaten Mexico, mens noe over 9 millioner bor i delstaten Mexico by.

Delstaten Mexico ligger i den sørlige delen av det store sentralplatået, og omfatter delvis den fruktbare og tett befolkede Mexicodalen og Tolucadalen. Det er overveiende et jordbruksområde med dyrking av mais, kaffe, sukkerrør og frukt samt produksjon av melk og andre meierivarer. Industrien er betydelig med kjemikalie- og papirproduksjon, bilfabrikker, tekstil- og sementindustri.

Ruinkomplekset Teotihuacán ligger i delstaten, 45 kilometer nordøst for Mexico by. Andre kjente arkeologiske steder er Malinalco, Teotenango og Calixtlahuaca.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg