Estado de México

Stratovulkanen Nevado de Toluca ligger rett utenfor byen Toluca. Vulkanen og det omkringliggende området, med kaldera og kratersjøer, er nasjonalpark.
/Pixabay.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Delstaten Mexico er en av 31 delstater som sammen med autonome Mexico by utgjør De forente meksikanske stater. Delstaten omslutter delvis hovedstaden Mexico by. Med 16 187 608 innbyggere (INEGI, 2015) på 21 355 km2 er Mexico både den tettest befolkede delstaten i landet, og den med høyest innbyggertall. Delstatshovedstaden er Toluca.

Faktaboks

Uttale
mˈexikå
Også kjent som

Estado de México, uformelt: Edomex

State of Mexico

Delstaten Mexico ligger i den sørlige delen av det store sentralplatået, og omfatter delvis den fruktbare og tett befolkede Mexicodalen og Tolucadalen. Det er overveiende et jordbruksområde med dyrking av mais, kaffe, sukkerrør og frukt samt produksjon av melk og andre meierivarer. Industrien er betydelig med kjemikalie- og papirproduksjon, bilfabrikker, tekstil- og sementindustri.

Ruinkomplekset Teotihuacán ligger i delstaten, 45 kilometer nordøst for Mexico by. Andre kjente arkeologiske steder er Malinalco, Teotenango og Calixtlahuaca.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg