Ertvågsøya, den største av øyene i Aure kommune, Møre og Romsdal, ca. 25 km nordøst for Kristiansund; 139 km2 og 672 innbyggere (2015). Øya er knyttet til fastlandet i øst ved tre bruer på Fv. 680, henholdsvis Mjosundbrua, Smalsundbrua og Aursundbrua (Aursundforbindelsen, åpnet 1995). Veien forbinder Ertvågsøya også med Jørnøya, Stabblandet og Tustna i vest.

Fra Gjerdevika, en arm av Edøyfjorden i nord, skjærer den trange Foldfjorden sørover inn i Ertvågsøya. Et lavt eid fortsetter fra fjordbotnen i samme retning tvers over øya, slik at den deles i to. Foldfjordstraumen er en av Nord-Europas strieste saltvannsstrømmer. Langs fjorden fører Fv. 682 fra Fv. 680 ved Espesetbukta i nord til fergestedet Arasvika ved Arasviksfjorden i sør. Herfra ferge til Hennset på E 39 på fastlandet i sør.

Ertvågsøya er meget berglendt og når i Korsbekkfjellet i sørøst 694 moh. Vegetasjonen er frodig og det drives jord- og skogbruk. Bosetningen er konsentrert om bygdesentrene Mjosundet, Foldfjorden og Sagvågen. Mjosundet har lang tradisjon med båtbygging.

Navnet. Første ledd er opprinnelig norrønt elptr, 'svane'.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.