Ertvågsøya

Artikkelstart

Ertvågsøya er den største av øyene i Aure kommune i Møre og Romsdal, rundt 25 km nordøst for Kristiansund. Den er 139 km2 og har 682 innbyggere (2020). Øya er fra 1995 knyttet til fastlandet i øst via tre bruer på Fv.680, Mjosundbrua til Rottøya, Smalsundbrua til Ruøya og Aursundbrua til fastlandet (Aursundforbindelsen). Veien forbinder Ertvågsøya også med Jørnøya, Stabblandet og Tustna i vest.

Faktaboks

Også kjent som

Ertvågøya

Fra Gjerdevika, en arm av Edøyfjorden i nord, skjærer den trange Foldfjorden sørover inn i Ertvågsøya. Et lavt eid fortsetter fra fjordbotnen i samme retning tvers over øya, slik at den deles i to. Foldfjordstraumen er en av Nord-Europas strieste saltvannsstrømmer. Langs fjorden fører Fv.682 fra Fv.680 ved Espesetbukta i nord til fergestedet Arasvika ved Arasviksfjorden i sør. Herfra går ferge til Hennset på E39 på fastlandet i sør.

Ertvågsøya er meget berglendt og når i Korsbekkfjellet i sørøst 694 moh. Vegetasjonen er frodig og det drives jord- og skogbruk. Bosetningen er konsentrert om bygdesentrene Mjosundet, Foldfjorden og Sagvågen. Mjosundet har lang tradisjon med båtbygging.

Første ledd i navnet er opprinnelig norrønt elptr, 'svane'.

Kart

Ertvågsøya
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg