Faktaboks

Ertvågsøya

Ertvågøya

Ertvågsøya er den største av øyene i Aure kommune i Møre og Romsdal, rundt 25 km nordøst for Kristiansund. Den er 139 km2 og har 682 innbyggere (2020). Øya er fra 1995 knyttet til fastlandet i øst via tre bruer på Fv.680, Mjosundbrua til Rottøya, Smalsundbrua til Ruøya og Aursundbrua til fastlandet (Aursundforbindelsen). Veien forbinder Ertvågsøya også med Jørnøya, Stabblandet og Tustna i vest.

Fra Gjerdevika, en arm av Edøyfjorden i nord, skjærer den trange Foldfjorden sørover inn i Ertvågsøya. Et lavt eid fortsetter fra fjordbotnen i samme retning tvers over øya, slik at den deles i to. Foldfjordstraumen er en av Nord-Europas strieste saltvannsstrømmer. Langs fjorden fører Fv.682 fra Fv.680 ved Espesetbukta i nord til fergestedet Arasvika ved Arasviksfjorden i sør. Herfra går ferge til Hennset på E39 på fastlandet i sør.

Ertvågsøya er meget berglendt og når i Korsbekkfjellet i sørøst 694 moh. Vegetasjonen er frodig og det drives jord- og skogbruk. Bosetningen er konsentrert om bygdesentrene Mjosundet, Foldfjorden og Sagvågen. Mjosundet har lang tradisjon med båtbygging.

Første ledd i navnet er opprinnelig norrønt elptr, 'svane'.

Kart

Ertvågsøya
Ertvågsøya
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg