Ertvågsøya

Ertvågsøya, den største av øyene i Aure kommune, Møre og Romsdal, ca. 25 km nordøst for Kristiansund; 139 km2 og 672 innbyggere (2015). Øya er knyttet til fastlandet i øst ved tre bruer på Fv. 680, henholdsvis Mjosundbrua, Smalsundbrua og Aursundbrua (Aursundforbindelsen, åpnet 1995). Veien forbinder Ertvågsøya også med Jørnøya, Stabblandet og Tustna i vest.

Fra Gjerdevika, en arm av Edøyfjorden i nord, skjærer den trange Foldfjorden sørover inn i Ertvågsøya. Et lavt eid fortsetter fra fjordbotnen i samme retning tvers over øya, slik at den deles i to. Foldfjordstraumen er en av Nord-Europas strieste saltvannsstrømmer. Langs fjorden fører Fv. 682 fra Fv. 680 ved Espesetbukta i nord til fergestedet Arasvika ved Arasviksfjorden i sør. Herfra ferge til Hennset på E 39 på fastlandet i sør.

Ertvågsøya er meget berglendt og når i Korsbekkfjellet i sørøst 694 moh. Vegetasjonen er frodig og det drives jord- og skogbruk. Bosetningen er konsentrert om bygdesentrene Mjosundet, Foldfjorden og Sagvågen. Mjosundet har lang tradisjon med båtbygging.

Navnet. Første ledd er opprinnelig norrønt elptr, 'svane'.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg