øy i Aure kommune, Møre og Romsdal, ca. 25 km nordøst for Kristiansund; 140 km2 og 704 innb. (2001). Øya er knyttet til fastlandet gjennom tre broer i Aursundforbindelsen (1995). I sør ligger Arasviksfjorden. Fergestedet Arasvika er Aure kommunes innfallsport fra sør og øst via nabokommunen Halsa. I vest ligger fergestedet Vinsternes ved Imarsundet, som forbinder Aure nordover mot Smøla og vestover mot Tustna og Kristiansund. Fra Gjerdevika, en arm av Edøyfjorden i nord, skjærer den trange Foldfjorden sørover inn i Ertvågsøya. Et lavt eid fortsetter fra fjordbotnen i samme retning tvers over øya, slik at den deles i to. Foldfjordstraumen er en av Nord-Europas strieste saltvannsstrømmer. Ertvågsøya er meget berglendt og når i Korsbakkfjellet 694 moh.

Vegetasjonen er frodig og det drives jord- og skogbruk. Bosetningen er konsentrert om bygdesentrene Mjosundet, Foldfjorden og Sagvågen. Ved det smale Mjosundet øst på øya ligger to tradisjonsrike båtbyggerier.

Navnet. Første ledd er opprinnelig norrønt elptr, 'svane'.

Denne artikkelen er hentet fra papirutgaven av leksikonet, utgitt i 2005-2007. Artikkelen hadde ingen navngitt forfatter, men en tilknyttet fagkonsulent.

Fagkonsulent for denne artikkelen var

Publisert på nett 14.02.2009. Det er siden gjort 0 endringer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Vi trenger ny fagansvarlig for Aure

Fagansvarlig har ansvar for å:

  • Vurdere endringsforslag fra leserne
  • Svare på spørsmål i kommentarfeltet
  • Skrive nye artikler
  • Forvalte og oppdatere gamle artikler

Vil du bli fagansvarlig?

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.