Errol Morris, dokumentarfilmskaper fra USA. Han har skapt seg en signatur med dyptgående psykologiske studier av menneskesinnet i en rekke dokumentarfilmer, hvor Morris ofte gjør seg selv til en aktiv deltaker. 

Gates of heaven (1975), om en kirkegård for kjæledyr og menneskene som begraver dyra sine der, var debuten hans som dokumentarist. Den kontroversielle, men kritikerroste The Thin Blue Line (1988) ble derimot Morris' første av det som siden skulle bli mange filmer om politisk maktmisbruk og korrupsjon.

A Brief History of Time (1991) ga et innblikk i den fascinerende verdenen til fysiker og matematiker Stephen Hawking, og Morris vant en Oscar for sitt intelligente portrett av USAs tidligere forsvarsminister Robert S. McNamara i The Fog of War (2003).

Morris satte deretter et kritisk søkelys på amerikanske soldaters mishandling av fanger i Abu Ghraib-fengselet i Irak i Standard Operating Procedure (2008), og enda en tidligere amerikansk forsvarsminister, denne gang Donald Rumsfeld, ble avkledd som en politisk tåkefyrste i den skarpt observerende og til tider humoristiske The Unknown Known (2013).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.