Faktaboks

Ernesto Zedillo

Ernesto Zedillo Ponce de León

Uttale
sedˈijå pˈånse ðe leˈån
Født
1951, Mexico by, Mexico
Ernesto Zedillo, cirka 1999
Ernesto Zedillo, cirka 1999
Av /𝒲.

Ernesto Zedillo er en meksikansk økonom og politiker som var Mexicos president fra 1994 til 2000. Hans presidentperiode var den siste i rekken av 71 års uavbrutt styre for Partido Revolucionario Institucional (PRI).

Zedillo var undervisningsminister fra 1992 til 1993, deretter kampanjeleder for Luis Donaldo Colosio i presidentvalgkampen 1993–94. Da den opprinnelige presidentkandidaten Luis Donaldo Colosio ble myrdet i 1994 utnevnte regjeringspartiet PRI Ernesto Zedillo som sin kandidat. Zedillo vant presidentvalget samme år.

Som nyinnsatt president sto Zedillo overfor en av de verste økonomiske krisene i Mexicos historie. Han tok avstand fra sin forgjenger Carlos Salinas de Gortari, men fortsatte den nyliberale politikken som Salinas hadde åpnet for. Selv om Zedillo klarte å stabilisere valutaen og forbedre Mexicos økonomi, førte folkelig misnøye med PRI-partiet til at den høyreorienterte opposisjonskandidaten Vicente Fox vant presidentvalget i 2000.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg