Carlos Salinas de Gortari

Faktaboks

Carlos Salinas de Gortari
Uttale
salˈinas de gortari
Født
1948, Mexico by, Mexico
Mexicos president Carlos Salinas (til venstre) var en sterk forkjemper for et utstrakt samarbeid med nabolandet USA, og fikk blant annet på plass frihandelsavtalen NAFTA. Her er han sammen med USAs president George H. W. Bush.
Av /AP/NTB.

Artikkelstart

Carlos Salinas er en meksikansk økonom og politiker som var president i Mexico fra 1988 til 1994. Som president arbeidet han for å bedre de økonomiske forbindelsene med USA, og er særlig kjent for sin rolle i fremforhanlingen av frihandelsavtalen NAFTA.

Salinas studerte økonomi ved Harvard og ble tildelt en doktorgrad i politisk økonomi i 1978. I perioden fra 1982 til 1988 var han planleggingsminister, og i 1988 stilte han som presidentkandidat for Det institusjonaliserte revolusjonspartiet (PRI), bare 40 år gammel. Salinas vant valget med hårfin margin; enkelte analytikere hevdet av valget hadde vært uredelig.

Salinas ville legge til rette for fri konkurranse og mindre statlig styring. Han solgte hundrevis av ineffektive statseide selskaper til private investorer, herunder telekommunikasjon, gruvedrift, banksystemet og flyselskapet Aeromexico. Salinas mente at utenlandsk kapital skulle oppmuntres, ikke fryktes, og fikk kongressen til å oppheve loven om utenlandske investeringer fra 1973, som begrenset utenlandsk eierskap i meksikanske foretak til 49 prosent. I 1990 kunngjorde han at Mexico ville gå i forhandlinger med USA med det formål å etablere en frihandelsavtale – en politisk tankegang som sto i sterk kontrast til den økonomiske nasjonalismen som hadde dominert i Mexico siden den meksikanske revolusjonen.

Etter flere år med jevn økonomisk vekst ble 1994 et skandaleår. Zapatistene gjorde opprør i protest mot NAFTA, det ble avdekket korrupsjon i presidentens indre sirkler og presidentkandidat og Salinas' rival Luis Donaldo Colosioble ble myrdet under uklare omstendigheter. Politisk ustabilitet skapte økonomisk krise. Kort tid etter Salinas forlot kontoret november 1994 devaluerte den meksikanske sentralbanken pesoen og landet gikk inn i en alvorlig valutakrise. Salinas fikk delvis fikk skylden for dette.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg