Eris og Dysnomia
Dvergplaneten Eris og dens måne, Dysnomia. Bildet ble tatt av Hubble-romteleskopet i 2006.
Av .

Eris, tidligere kalt Xena, er en dvergplanet som befinner seg utenfor Neptuns bane. Eris ble oppdaget 21. oktober 2003 av de tre amerikanske astronomene Michael E. Brown, Chadwick A. Trujillo og David L. Rabinowitz.

Faktaboks

Også kjent som
2003 UB313, Xena

Eris befinner seg cirka 14,5 milliarder kilometer (97 AU) fra Solen, og går i en meget langstrakt bane med en omløpstid på 557 år. Når den er nærmest Solen, er den nærmere enn Pluto. Eris har en diameter på 2336 kilometer, og er med det litt større enn Pluto. Samtidig er Eris hele 27 prosent tyngre enn Pluto. Eris har i likhet med Pluto en tetthet på cirka to tonn per kubikkmeter, og antas å bestå av stein og is.

Eris har én måne, Dysnomia. Navnene til begge objektene stammer fra gresk mytologi. Eris er gudinne for disharmoni og strid. Dysnomia er hennes datter, og er ånden for lovløshet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg