Eris, tidligere kalt Xena, oppdaget 21. oktober 2003. De nyeste observasjonene viser at Eris har en diameter på 2336 km, mens Plutos diameter er 2370 km, altså litt større. Eris har en måne, Dysnomia (tidl. kalt Gabrielle). Begge navnene stammer fra den greske mytologien, hvor Eris er gudinne for disharmoni og strid. Dysnomia er hennes datter – ånden for lovløshet. Begge navnene ble foreslått av Brown.

Eris befinner seg ca. 14,5 milliarder km fra Solen, dvs. 97 ganger lengre enn avstanden mellom Solen og Jorden. Dvergplanetens bane er meget langstrakt. Den har en omløpstid på 557 år.

Observasjoner utført med Hubble-romteleskopet har nå vist at Eris også er 27 % tyngre enn Pluto. Forskningsgruppen til Mike Brown fant tyngden til Eris ved å observere dens måne, Dysnomia. Den er ca. 150 km i diameter, kretser i en avstand av ca. 37 000 km fra dvergplaneten og har en omløpstid på ca. 16 jorddøgn. Ut fra Dysnomias bane har forskerne beregnet hvor tung Eris er. Eris har i likhet med Pluto en densitet på ca. 2 tonn/m3 og antas å bestå av stein og is.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.