En dag i Ivan Denisovitsj’ liv er en roman av Aleksandr Solzjenitsyn, utgitt i Sovjetunionen i 1962. Romanen ble en sensasjon og gjorde Solzjenitsyn verdensberømt.

Faktaboks

Også kjent som

Odin den Ivana Denisovitsja (original tittel, russisk)

Utgivelse

Boken unnslapp sensuren ved et heldig sammenfall av en rekke omstendigheter og Nikita Khrusjtsjovs direkte inngripen: Han hadde god bruk for et litterært bidrag til avstaliniseringen og kalte Solzjenitsyn «partiets sanne hjelper».

Handling

Lavmælt og nøkternt skildrer boken en vanlig dag i leirfangens Ivan Denisovitsj’ liv. I boken bruker Solzjenitsyn sin egen erfaring med det totalitære systemet. Enkeltmenneskets perspektiv ga fortellingen en autentisitet som sto i skarp kontrast til den offisielle sovjetlitteraturen og dens underliggende ideologi. Det var ikke bare leirtematikken som skilte seg ut, men også språk og fortellermåte, ikke minst den litterære stiliseringen av leirsjargongen, slik den kommer til uttrykk i bonde-soldaten Shukhovs fortellerstemme.

Oversettelse

Boken kom på norsk i 1963, oversatt av Natalia Fredriksen. Den ble filmatisert i 1970 av Caspar Wrede.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg