Ellinor Flor

Faktaboks

Ellinor Flor
Født
16. januar 1946, Steinkjer

Foto fra 1980-årene

Ellinor Flor
Av /NTB Scanpix ※.
Rosa Heimafrå fra 1984 ble designet av Ellinor Flor og produsert av Selbu Husflidslag.
© /Selbu Husflidslag / Nasjonalmuseet / BONO.
Lisens: Vernet verk

Artikkelstart

Ellinor Flor er en norsk kunsthåndverker og motekunstner. Hun er utdannet ved Kunsthåndverksskolen i Bergen. Flor har vakt interesse både i norsk og internasjonal moteverden, og hennes arbeider er innkjøpt til en rekke norske museer.

Flor ble først kjent for sine frodige og fantasifulle hatter og originale motedrakter. Fra 1985 har hun hatt stor suksess som designer av strikkearbeider i et moderne formspråk, men med klare referanser til gamle norske strikkemønstre.

I 1995 viste hun for første gang en gruppe arbeider som ikke lenger var ment for bruk, men som var selvstendige kunstverk med kommentarer til hendelser hun hadde opplevd eller lest om de siste årene. I tilknytning til sin 50-årsdag arrangerte hun sin første retrospektive utstilling på Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum. Flor har utgitt bøkene Rosa heimafrå (1991) og Diva Donna Darling (1993).

I løpet av 2000-årene har Ellinor Flor skapt tekstile bilder. Deriblant patchwork tepper av strikkede deler. Noen av disse minner om den tyske Bauhaus-designeren Gunta Stölzls arbeider fra 1920-årene.

I 1992 ble Ellinor Flor tildelt Jacob-prisen.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Mannila, Lena (2005). God form i Norge: Jacob-prisens vinnere 2005-1957, Norsk Form
  • Lium, Randi Nygaard (2016). Tekstilkunst i Norge, Museumsforlaget

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg