Torness kjernekraftverk

Torness kjernekraftverk
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Artikkelstart

Torness kjernekraftverk er et britisk kjernekraftverk som ligger på sørøstkysten av Skottland, cirka 50 km øst for Edinburgh og nær byen Dunbar. Anlegget består av to gasskjølte kjernereaktorer med en samlet ytelse på 1185 MWe.

Kraftverket er Skottlands andre kjernekraftverk. Reaktorene er av typen AGR, som er en britisk utviklet annengenerasjonsreaktor. Etter Torness ble det ikke bygd flere reaktorer av denne typen.

Arbeidet med kraftverket startet i 1980. På forhånd var det en betydelig motstand mot utbyggingen, og i mai 1978 deltok 4000 mennesker i en protestmarsj fra Dunbar til anleggsstedet ved Torness. Kraftverket kom likevel i drift som planlagt i 1988. Senere har det skotske parlamentet vedtatt å gå imot flere kjernekraftverk i Skottland, som et svar på at den britiske regjering har vedtatt å fremme utbygging av ny kjernekraft.

Kraftverket ble bygd av det statlige kraftselskapet SSEB (South of Scotland Electricity Board), men etter privatiseringen av den britiske energiindustrien på 1990-tallet er eierskapet nå overtatt av EDF Energy. Opprinnelig var kraftverket dimensjonert for en driftsperiode på 35 år, men i 2016 la EDF Energy frem planer om å forlenge levetiden med sju år frem til 2030.

Kjernereaktorer

Reaktor MWe I drift Stenges
1 (AGR) 590 1988 2030
2 (AGR) 595 1989 2030
SUM 1185

Driftserfaringer

I løpet av kraftverkets levetid har kraftverket produsert elektrisk energi med en gjennomsnittlig kapasitetsfaktor på 76,5 prosent. Produksjonen i 2017 var 8,9 TWh.

Det har vært noen mindre uhell og tekniske feil som medførte midlertidig stans i produksjonen, men ingen alvorlige hendelser med påfølgende skader for miljøet. I 1999 fikk sikkerhetsproblematikken ved kraftverket økt oppmerksomhet etter at et Tornado jetfly styrtet i Nordsjøen, bare 1 km fra kraftverket.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg