Dinosaur Jr. er et amerikansk indierockband som spiller melodisk, støyende rock, dominert av J Mascis' massive gitarlyd og lett gjenkjennelige vokal. Dinosaur Jr. ble med utgivelser på slutten av 1980-tallet en stilskaper innen indierocksjangeren, og de ble et bindeledd mellom 1960- og 1970-tallsrock à la Neil Young og grungerocken, som kom tidlig på 1990-tallet. Dinosaur Jr. var et av de viktigste forbildene til et band som Nirvana.

Bandet ble dannet i Amherst i Massachusetts i 1984 av gitarist og vokalist J Mascis (født 1965), bassist Lou Barlow (født 1966) og trommeslager Murph (født Emmet Jefferson Murphy III, 1964). De debuterte med albumet Dinosaur i 1985, og ble for alvor kjent gjennom oppfølgeren You're Living All Over Me fra 1987. Albumet regnes som banebrytende innenfor indierocken, og var med på å gjøre J Mascis til en av de store stilskaperne innen sjangeren.

Etter Bug ble Lou Barlow sparket fra bandet. Han konsentrerte seg i stedet om sine tidligere sideprosjekt Sebadoh og The Folk Implosion. I 1990 gikk Dinosaur Jr. fra indielabelen SST til etablerte Sire Records. De neste fire albumene kan i realiteten regnes som soloalbum fra J Mascis. I 1997 la Mascis Dinosaur Jr. på hylla og fortsatte som J Mascis and the Fog.

I 2005 ble de tre opprinnelige medlemmene av Dinosaur Jr. gjenforent. De fikk svært gode kritikker for gjenforeningsalbumet Beyond (2007), og gjenopptok turnevirksomheten. Siden bandet igjen ble samlet, har de gitt ut albumene Beyond (2007), Farm (2009), I Bet on Sky (2012) og Give a Glimpse of What Yer Not (2016).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg