Dieter Rams

Faktaboks

Dieter Rams
Født
20. mai 1932, Wiesbaden, Tyskland
Dieter Rams. Bordradio. Produsert av Braun. Formgitt i 1963.
Dieter Rams og Hans Gugelot. Kombinert radio- og platespiller. Produsert av Braun.

Artikkelstart

Dieter Rams er en tysk industridesigner, ansett som en av 1900-tallets fremste innen feltet. Hans designvirksomhet for det tyske industrikonsernet Braun har hatt stor betydning for generasjoner av designere.

Rams har mottatt en mengde internasjonale priser, og har utformet et tipunktsprogram for design der et av punktene er at «Design er så lite design som mulig». Hans motto er «Weniger, aber besser» (mindre, men bedre). I uttrykket legger han hele sin designgjerning – ingenting unødvendig skal tilføres designet.

Bakgrunn

Rams ble født i mellomkrigstidens Tyskland og opplevde som ung den andre verdenskrigs brutalitet og etterkrigstidens mangel på varer. Han studerte arkitektur i fødebyen Wiesbaden i 1947–1953.

Virke

I 1955 ble Dieter Rams ansatt som arkitekt og designer ved det tyske elektronikkfirmaet Braun. Sammen med Hans Gugelot utviklet han i 1956 den kombinerte radio- og platespilleren SK4. Den var utformet som en enkel kasse med rette linjer, et lokk og høyttaler i front. Uttrykket var svært minimalistisk.

Den minimalistiske designlinjen ble snart videreført i hele Brauns produktportefølje. Noen år senere kom en lommeradio (1959). Der var høyttaleren i form av en gjennombrutt sirkel i et lite kabinett. Dette nakne designet fikk etter hvert internasjonalt gjennomslag, deriblant i Jacob Jensens design for danske Bang & Olufsen og i norske Tandbergs produkter fra midten av 1960-tallet.

I 1962 ble Rams designsjef for Braun. På slutten av tiåret formga han det som han selv regner som et av sine fremste produkter, bordsigarettlighteren Cylindric T2 (1968). Som navnet tilsier er den sylinderformet, og den kom blant annet i børstet stål. Det innovative med lighteren var den magnetiske gnisttenneren. Senere ble den erstattet med elektrisk gnisttenner.

Samtidig som han jobbet for Braun, underviste han ved Hochschule der bildenden Künste i Hamburg fra 1981 til 1997. I 1997 sluttet han ved Braun.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Rams, Dieter (1995). Weniger, aber besser. Gestalten.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg