Demokratska Fronta har en logo som henspeiler på det nåværende bosniske flagget.
.

Demokratisk Front, er et sentrum-venstreparti i Bosnia-Hercegovina, som brøt ut av det sosialdemokratiske SDP i april 2013. Partiet ledes av den profilerte politikeren Željko Komšić, som er bosnia-kroat.

Demokratska Fronta er, som SDP, en sterk tilhenger av et samlet Bosnia-Hercegovina og ser seg som hevet over de etniske skillelinjene i landet.

Partiet står klart sterkest i Føderasjonen Bosnia-Hercegovina, som er den ene av de to delstatene (entitetene) i landet.

Stiftelse

Željko Komšić
Željko Komšić er grunnlegger av og partileder for det bosniske sentrum-venstrepartiet Demokratska Fronta, og én av tre presidenter i Bosnia-Hercegovina.

Bruddet med SPD kom som en reaksjon på hvordan mange bosnjakiske velgere hadde brukt stemmeretten sin ved valget til presidentskap i 2006 og 2010.

Presidentskapet har tre medlemmer, én fra hver av de tre etniske gruppene som regnes som «konstituerende» i landet, og som utgjør 96 prosent av befolkningen. Presidentskapet velges for fire år. Hvem av de tre i presidentskapet som har embetet som president, går på omgang og skifter hver åttende måned.

Ved valgene i 2006 og 2010 hadde mange bosnjakiske velgere stemt på den bosnia-kroatiske SPD-kandidaten Željko Komšić, slik at han vant. Dette brøt med tankegangen i Dayton-avtalen, der hver enkelt etnisk gruppe skulle velge sitt medlem i det roterende presidentskapet i landet. Komšić vant igjen valget til presidentskapets representant for kroatia-bosnierne i 2018 med med 51,6 prosent av stemmene.

SPD hadde inngått en avtale med det bosnisk-kroatiske partiet HDZ BiH for å unngå en slik situasjon igjen. Dette godtok ikke utbryterne, og deretter opprettet de Demokratska Fronta.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg