Demokratska Fronta

Demokratska Fronta har en logo som henspeiler på det nåværende bosniske flagget.
.

Artikkelstart

Demokratska Fronta, Demokratisk Front, er et sentrum-venstreparti i Bosnia-Hercegovina, som brøt ut av det sosialdemokratiske SDP i april 2013. Partiet ledes av den profilerte politikeren Željko Komšić, som er bosnia-kroat.

Demokratska Fronta er, som SDP, en sterk tilhenger av et samlet Bosnia-Hercegovina og ser seg som hevet over de etniske skillelinjene i landet.

Partiet står klart sterkest i Føderasjonen Bosnia-Hercegovina, som er den ene av de to delstatene (entitetene) i landet.

Stiftelse

Željko Komšić
Željko Komšić er grunnlegger av og partileder for det bosniske sentrum-venstrepartiet Demokratska Fronta, og én av tre presidenter i Bosnia-Hercegovina.

Bruddet med SPD kom som en reaksjon på hvordan mange bosnjakiske velgere hadde brukt stemmeretten sin ved valget til presidentskap i 2006 og 2010.

Presidentskapet har tre medlemmer, én fra hver av de tre etniske gruppene som regnes som «konstituerende» i landet, og som utgjør 96 prosent av befolkningen. Presidentskapet velges for fire år. Hvem av de tre i presidentskapet som har embetet som president, går på omgang og skifter hver åttende måned.

Ved valgene i 2006 og 2010 hadde mange bosnjakiske velgere stemt på den bosnia-kroatiske SPD-kandidaten Željko Komšić, slik at han vant. Dette brøt med tankegangen i Dayton-avtalen, der hver enkelt etnisk gruppe skulle velge sitt medlem i det roterende presidentskapet i landet. Komšić vant igjen valget til presidentskapets representant for kroatia-bosnierne i 2018 med med 51,6 prosent av stemmene.

SPD hadde inngått en avtale med det bosnisk-kroatiske partiet HDZ BiH for å unngå en slik situasjon igjen. Dette godtok ikke utbryterne, og deretter opprettet de Demokratska Fronta.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg