Demokratska Fronta har en logo som henspeiler på det nåværende bosniske flagget.

av DF. Gjengitt med tillatelse

Demokratska Fronta, Demokratisk Front, er et sentrum-venstreparti i Bosnia-Hercegovina, som brøt ut av det sosialdemokratiske SDP i april 2013. Partiet ledes av den profilerte politikeren Željko Komšić, som er bosnia-kroat.

Demokratska Fronta er, som SDP, en sterk tilhenger av et samlet Bosnia-Hercegovina og ser seg som hevet over de etniske skillelinjene i landet.

Partiet står klart sterkest i Føderasjonen Bosnia-Hercegovina, som er den ene av de to delstatene (entitetene) i landet.

Bruddet med SPD kom som en reaksjon på hvordan mange bosnjakiske velgere hadde brukt stemmeretten sin ved valget til presidentskap i 2006 og 2010.

Presidentskapet har tre medlemmer, én fra hver av de tre etniske gruppene som regnes som «konstituerende» i landet, og som utgjør 96 prosent av befolkningen. Presidentskapet velges for fire år. Hvem av de tre i presidentskapet som har embetet som president, går på omgang og skifter hver åttende måned.

Ved valgene i 2006 og 2010 hadde mange bosnjakiske velgere stemt på den bosnia-kroatiske SPD-kandidaten Željko Komšić, slik at han vant. Dette brøt med tankegangen i Dayton-avtalen, der hver enkelt etnisk gruppe skulle velge sitt medlem i det roterende presidentskapet i landet. Komšić vant igjen valget til presidentskapets representant for kroatia-bosnierne i 2018 med med 51,6 prosent av stemmene.

SPD hadde inngått en avtale med det bosnisk-kroatiske partiet HDZ BiH for å unngå en slik situasjon igjen. Dette godtok ikke utbryterne, og deretter opprettet de Demokratska Fronta.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.