Spanias nasjonale cupturnering i fotball. Dens offisielle navn er Campeonato de España – Copa de Su Majestad el Rey (det spanske mesterskapet - hans majestet kongens cup).

Copa del Rey ble startet i 1903 og er dermed den eldste spanske fotballturneringen. Før etableringen av Primera División var Copa del Rey i praksis Spanias nasjonale fotballturnering. Den er en etterfølger av Copa de la Coronación ("kroningscupen") som ble spilt i 1902 for å markere kroningen av kong Alfonso XIII. Turneringen har gjennomgått flere navneendringer som en refleksjon av endringer i det spanske samfunnet; eksempler er Copa del Presidente de la República under den andre spanske republikken fra 1931 til 1939 og Copa de Su Excelencia El Generalísimo under Franco-diktaturet.

Copa del Rey har blitt spilt i flere formater, men nå deltar alle lagene i de to øverste divisjonene (Primera División og Segunda División), omkring 20 lag fra tredje øverste nivå (Segunda B), samt mesterne fra fjerde nivå (Tercera División). I de tidlige rundene spilles én kamp med hjemmefordel for lagene fra de lavere divisjonene, men fra sekstendelsfinalene til og med semifinalene spiller lagene både en hjemme- og bortekamp der sammenlagtvinneren går videre. Finalen består av en kamp.

Athletic Club var den aller første vinneren av Copa del Rey i 1903, og 14 andre lag har senere vunnet turneringen minst én gang. Barcelona er mestvinnende med sine 28 titler.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.