Copa del Rey

Artikkelstart

Copa del Rey er Spanias nasjonale cupturnering i fotball. Dens offisielle navn er Campeonato de España – Copa de Su Majestad el Rey (det spanske mesterskapet – hans majestet kongens cup).

Copa del Rey ble startet i 1903 og er dermed den eldste spanske fotballturneringen. Før etableringen av Primera División var Copa del Rey i praksis Spanias nasjonale fotballturnering. Den er en etterfølger av Copa de la Coronación («kroningscupen»), som ble spilt i 1902 for å markere kroningen av kong Alfonso XIII. Turneringen har gjennomgått flere navneendringer som en refleksjon av endringer i det spanske samfunnet; eksempler er Copa del Presidente de la República under den andre spanske republikken fra 1931 til 1939, og Copa de Su Excelencia El Generalísimo under Franco-diktaturet.

Regler

Copa del Rey har blitt spilt i flere formater, men nå deltar alle lagene i de to øverste divisjonene (Primera División og Segunda División), omkring 20 lag fra tredje øverste nivå (Segunda B), samt mesterne fra fjerde nivå (Tercera División). I de tidlige rundene spilles én kamp med hjemmefordel for lagene fra de lavere divisjonene, men fra sekstendelsfinalene til og med semifinalene spiller lagene både en hjemme- og bortekamp der sammenlagtvinneren går videre. Finalen består av en kamp.

Vinnere

Athletic Club var den aller første vinneren av Copa del Rey i 1903, og 14 andre lag har senere vunnet turneringen minst én gang. Barcelona er mestvinnende med sine 31 titler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg