Claude Berri

Faktaboks

Claude Berri

Claude Berel Langmann

Uttale
bɛrˈi
Født
1. juli 1934, Paris, Frankrike
Død
12. januar 2009, Paris, Frankrike

Artikkelstart

Claude Berri var en fransk skuespiller, filmregissør og filmprodusent.

Berri ble født i Paris som barn av jødiske immigranter. Han vant en Oscar for debuten med kortfilmen Le Poulet (1963). Spillefilmdebuten Le vieil homme et l'enfant (Den gamle mannen og barnet, 1967), om en ung jødisk gutt som blir venn med en eldre mann som får satt sine antisemittiske holdninger på prøve, ble en kinosuksess. Berri innledet med denne filmen en rekke verker bygget på sin egen oppvekst og erfaringer – ofte med Alain Cohen som sitt alter ego – deriblant Le Cinema de Papa (1970), hvor han deler rollen som seg selv med Cohen, og La Première Fois (1976), som skildrer en ung manns seksuelle oppvåkning i et jødisk miljø i 1950-årenes Frankrike.

I det romantiske dramaet Je Vous Aime (1980) mønstret han fransk films største stjerner Catherine Deneuve, Gérard Depardieu, Serge Gainsbourg og Jean-Louis Trintignant i store roller. I 1979 grunnla Berri produksjonsselskapet Renn Films, og viet senere mye av sin tid til filmproduksjon.

Etter Tchao Pantin (Hevneren, 1983), med komikeren Coluche i hovedrollen, fikk han suksess med Marcel Pagnol-filmatiseringene Jean de Florette (Kilden i Provence, 1986) og Manon des sources (Manon og kilden, 1986). Uranus (1991) er en satirisk beretning om motsetningene i en fransk landsby umiddelbart etter krigen, med Depardieu i rollen som landsbyens fryktløse og frittalende vertshusholder.

Depardieu spilte også hovedrollen i Germinal (1993), en påkostet Émile Zola-filmatisering om sosial urettferdighet under den industrielle revolusjon. Denne fransk films til da dyreste produksjon ble ingen suksess verken hos kritikere eller publikum. En bedre mottakelse fikk Lucie Aubrac (1997), med handling fra den franske hjemmefronten under andre verdenskrig.

I La Debandade (1999) vendte han tilbake til den mer personlige vinklingen, og spilte selv rollen som eldre mann som får problemer i samlivet med sin langt yngre kone, spilt av Fanny Ardant. Berris filmatisering av Anna Gavaldas roman Ensemble, c'est tout (Sammen er vi mindre alene, 2007), med Audrey Tautou, ble en stor kinosuksess i hjemlandet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg