Faktaboks

Chuquicamata
Uttale
tʃukikamˈata
Chuquicamata, Chile
Av /flickr.
Lisens: CC BY 2.0
Gruven Chuquicamata befinner seg nord i Chile, nære byen Calama, og er verdens største dagbrudd for kobber.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Chuquicamata er en kobbergruve nord i Chile, 260 kilometer nordøst for havnebyen Antofagasta, 2850 meter over havet. Målt i utgravd volum er Chuquicamata verdens største dagbrudd. I mange år var Chuquicamata også verdens største produsent av kobber – før den ble overgått av Minera Escondida i Atacamaørkenen.

Her ble det utvunnet kobber allerede før de spanske conquistadorers tid. Engelske og spanske selskaper drev gruven i tiden 1879 til 1912. Storproduksjon begynte i 1923 da det amerikanske selskapet Anaconda Copper overtok den. Etter nasjonalisering av kobberindustrien på 1960- og 70-tallet ble Chuquicamata overtatt av det statseide selskapet CODELCO. Årsproduksjonen var på 1 600 000 tonn kobber i 2007. Dette var en nedgang på cirka 100 000 tonn fra 2006.

I dag står Chuquicamata for om lag en tredjedel av landets kobber, som transporteres med jernbane til Antofagasta ved kysten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg