Christina Kubisch

Faktaboks

Christina Kubisch
Født
1948, Bremen

Artikkelstart

Christina Kubisch er en tysk lydkunstner, musiker og komponist som bor og arbeider i Hoppegarten, Tyskland.

Kubisch jobber hovedsakelig med lyd- og lysinstallasjoner, elektromagnetisk stråling, foto, tegning, performance og lydvandringsprosjekter. Arbeidene til Kubisch kjennetegnes av en utforskning av forholdet mellom musikk, lyd, teknologi og elektromagnetisk stråling. Siden 1970-tallet har hun jobbet med å utvikle sin egen teknologi for å fange opp elektromagnetisk stråling i ulike bylandskap og deretter omgjøre dette til lyd som er hørbar for det menneskelige øret. Denne teknologien har gjort det mulig for henne å presentere alternative lyttemuligheter for å publikum, noe som har utviklet seg til et langvarig lydvandringsprosjekt kalt Electrical Walks.

Utdanning

Kubisch studerte maleri ved Akademie der Bildende Künste, Stuttgart (1967-68). Hun studerte musikk (fløyte, piano og komposisjon) ved Staatlichen Hochschule für Musik und Bildende Kunst i Hamburg og ved Hochschule für Musik i Graz (1969-1972). I tillegg har hun studert elektronisk musikk, videoinstallasjon og elektroakustisk komposisjon i Milano (1974-76). Hun er professor i lydkunst ved Kunstakademiet i Saarbrücken, Tyskland.

Electrical Walks

Electrical Walks er et større pågående lydvandringsprosjekt som startet i 2004, og har hittil vært gjennomført i over 24 byer verden over: New York, Stockholm, København, Bremen, Birmingham, Linz, Aarhus, Brüssel med flere. Kubisch har til dette prosjektet produsert sine egne spesialbygde hodetelefoner som fanger opp den elektromagnetiske strålingen i et bestemt bylandskap for så å omgjøre dette til lyd som er hørbar for det menneskelige øret. Alt fra butikkers inngangsalarmer, minibankautomater, lysreklamer, overvåkningskameraer, nettverk for offentlig transport og så videre blir fanget opp av hodetelefonene, og så omgjort til musikalske lyder, rene toner og klang. Når du deltar i denne lydvandringen får du ikke bare utdelt et par hodetelefoner, men også et kart over hvor de mest interessante lydpunktene befinner seg. Disse er kartlagt på forhånd av kunstneren, men du står også fritt til å utforske byen på egen hånd. Lydene du hører kan være alt fra en relativt monoton til en mer rytmisk lyd, som til en viss grad er dansbar.

Lydene varierer fra by til by. For eksempel høres ikke en eneste lysreklame lik ut. Men lyden påvirkes også av hvordan du beveger kroppen i forhold til de ulike elektromagnetiske feltene. Lydvandringene gir oss ingen konkrete tips om hvordan vi kan skape attraktive og levende bymiljøer. Men de oppfordrer oss til å tenke nytt om omgivelsene våre og bli mer observante for de små lydene i hverdagen. De kan bidra til bevisstgjøring på lyd og lytting som viktige kvaliteter i byrommet.

Arbeider (i utvalg):

 • 2010: Electrical Walks Ruhr
 • 2011: Cloud
 • 2006: Licht Himmel, Gasometer Oerhausen
 • 2004: Electrical Walks Köln
 • 2003: Minnen, Stockholm, Arkitekturmuseet
 • 1999: The Clocktower Project, MASS MoCA

Utstillinger (i utvalg):

 • 2012: Cloud, Run run Shaw Creative Media Center, Hong Kong
 • 2011: Silence. Silent? (med Robin Minard), Gallery Mario Mazzoli, Berlin
 • 2005: Her Noise, South London Gallery, London
 • 2000: Sonic Boom, London
 • 1999: Festival d'art sonor, Barcelona
 • 1996: Sonambient, Berlin
 • 1987: Documenta 8, Kassel
 • 1987: Ars Electronica, Linz

Les mer i Store norske leksikon

Lenker:

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg