Christiania (byområde i Danmark)

Fristaden Christianias flagg

Artikkelstart

Christiania, ofte kalt Fristaden Christiania, et alternativsamfunn i København, opprettet på et forlatt, tidligere militært område på Christianshavn som ble annektert av de såkalte slumstormere høsten 1971. Fordi området manglet bruksplaner, var myndighetene rådville overfor situasjonen, og innflytterne kunne fritt etablere seg på området i de omlag 150 bygningene som fantes der. Meningen var å la Christiania bli et sted med plass for alle, også avvikere. Mange var brukere av narkotiske stoffer, og blant annet dette førte til konfrontasjoner med politiet. Området tok etter hvert form som et samfunn i miniatyr, med blant annet egen radiostasjon.

Etter en beslutning i Folketinget 1975 ble det bestemt at Christiania skulle nedlegges innen 1. april 1976, men vedtaket ble ikke satt ut i livet. Myndigheter i flere land, som Sverige og Norge, har krevd at Fristaden må oppløses, med den begrunnelse at den utgjør et senter for internasjonal narkotikaomsetning, og det har stadig stått strid om den. I 1979 forsøkte man å få bukt med omsetningen av harde narkotiske stoffer, mens marihuana og hasj hele tiden har vært konsumert og omsatt åpenlyst.

I 1991 ble det inngått en avtale med staten, blant annet om husleier og betaling for gass og strøm. Striden har imidlertid fortsatt, for eksempel var det i 1993 kamper mellom politi og hasj-selgere. I 1994 ble det på nytt fremmet forslag om nedleggelse. Midt i 1990-årene hadde Christiania omlag 1000 innbyggere og omkring 350 arbeidsplasser fordelt på 70 virksomheter. Siden har det vært sporadiske konfrontasjoner med myndighetene; blant annet gjennomførte politiet våren 2004 en større aksjon mot narkotikaomsetningen og den åpenlyse omsetning av hasj i Pusherstreet.

I 2004 vedtok Folketinget at Christianialoven som skal fremme en normalisering av området. Som et ledd i dette prosjektet skulle Christiania begynne nedrivingen av hus i 2007. Beboerne anla sak mot den danske stat for å få fastslått at de hadde hevd på området, i den hensikt å utsette rivingen til eiendomsretten var avklart. Beboerne tapte saken i Østre Landret i 2009, en dom som ble stadfestet av Højesteret i 2011. Senere samme år fikk beboerne tilbud fra staten om å kjøpe området for 76,2 millioner DKK, og aksepterte tilbudet på et fellesmøte. Senere er det solgt «folkeaksjer» og opprettet et fond for å finansiere kjøpet. Avtalen betyr at beboerne får eiendomsrett og bruksrett.

Christiania er den fjerde største turistattraksjonen i København og besøkes årlig av omlag en halv million turister.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg