.
Lisens: fri

Centre er en region i Kamerun. Centre omfatter hovedstaden Yaoundé og ligger som navnet tilsier i midten av landet, om enn i den sørlige delen. Flateinnhold er på 68 953 km² og befolkningstallet er 4 553 003 innbyggere (projeksjon 2020).

Geografisk befinner region Centre seg i regnskogsbeltet i sør, med elver som renner sørvestover med utløp mot Guineabukta. Den største og lengste er elven Sanaga som renner tvers igjennom regionen fra øst mot sørvest. Cirka 75 km nord for hovedstaden Yaounde, har elven et samløp med elven Mbam som renner langs regionens vestre grense mot regionen Ouest og i nord langs grensen til regionen Adamaoua.

I den nordlige delen av regionen Centre tynnes regnskogen ut opp mot Adamaouaplatået. Beliggende på mellom cirka 700 og 1350 moh. har regionen et mildere klima enn de kystnære regionene.

Næringslivet i regionen er fokusert rundt landets hovedstad Yaounde, med internasjonal flyplass og med vei og jernbaneforbindelse både mot kysten og videre innover i landet. I og rundt hovedstaden er forretningsreisende og turister også med på å skape arbeidsplasser, med nærliggende nasjonalparker og andre severdigheter som attraksjoner. I regnskogen i sør drives utvinning av tømmer. Ellers i regionen preges folks hverdag av jordbruk, husdyrhold og handel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg