Et transistorpar sammen med en lysfølsom diode gir løsninger med egenskaper som har vist seg velegnet i kameraer, både for stillbilder og film.

I godt lys kan CMOS-brikker gi svært kort eksponeringstid, og CMOS tåler også svært sterkt lys. Hvis man fotograferer glødetråden i en lyskaster, kan også detaljer i omgivelsen og bakgrunnen vises uten å bli ødelagt av det skarpe lyset, forutsatt at reflekser i optikk og innvendige konstruksjoner er dempet. På CMOS-brikker kan hvert enkelt punkt hentes frem direkte, slik at beregning av enkelte områder og tømming av brikken går raskere og med mindre energi enn ved CCD-teknologi.

Grunnen til at CMOS-brikker lenge ikke overtok for CCD-detektorer, er at de var mer utsatt for termisk og elektronisk støy ved svake signaler. Bilder i dårlig lys kan se ut som et TV-bilde med «snø», og de enkelte elementene varierer med hensyn til følsomhet og linearitet. Man legger inn en elektronisk «maske» som viser hvert enkelt elements egenskap for å kompensere, men dette gir seg utslag i kompleksitet og tid for hver eksponering. Den teknologiske utviklingen går imidlertid fort, og CMOS-brikker finner plass i stadig flere kameraer, for eksempel Hasselblad.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg