Bill Cosby

Faktaboks

Bill Cosby
William Henry Cosby Jr.
Uttale
kˈåzbi
Født
12. juli 1937, Philadelphia, Pennsylvania

Artikkelstart

Bill Cosby er en skuespiller og komiker fra USA. Han slo gjennom i TV-serien I Spy (1965–1968), og ble samtidig den første afroamerikaneren til å både inneha hovedrollen i en amerikansk TV-serie og til å vinne en Emmy-pris for innsatsen.

Cosby har senere medvirket i flere serier og spillefilmer, deriblant i Sidney Poitiers Uptown Saturday Night (1974) og Let's Do It Again (1975), samt i Herbert Ross' California Suite (1978) og Francis Ford Coppolas Jack (1996). Hans eget The Cosby Show (Cosby med familie, 1984–1992) ble raskt en av de mest populære TV-seriene i hjemlandet. Den fikk også et stort publikum i Norge, og Cosby vant to Golden Globe-priser for rollen som familiefaren Dr. Cliff Huxtable.

Han har utgitt bøkene Fatherhood (1986, norsk utgave: Kunsten å være far) og Time Flies (1987), i tillegg til å ha deltatt på et stort antall plateinnspillinger som har resultert i flere Grammy-priser.

Rettssak

I løpet av karrieren har Cosby blitt anklaget for å ha begått seksuelle overgrep mot en rekke kvinner. Flere har gått til sivile søksmål mot ham, hvorav Cosby i mange tilfeller har svart med motsøksmål. I desember 2015 reiste amerikanske påtalemyndigheter sin første tiltale, og i september 2018 ble han dømt til 3–10 års fengsel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg