Bill Cosby er en skuespiller og komiker fra USA. Han slo gjennom i TV-serien I Spy (1965–1968), og ble samtidig den første afro-amerikaneren til å både inneha hovedrollen i en amerikansk TV-serie og til å vinne en Emmy-pris for innsatsen.

Cosby har senere medvirket i flere serier og spillefilmer, deriblant i Sidney Poitiers Uptown Saturday Night (1974) og Let's Do It Again (1975), samt i Herbert Ross' California Suite (1978) og Francis Ford Coppolas Jack (1996). Hans eget The Cosby Show (Cosby med familie, 1984–1992) ble raskt en av de mest populære TV-seriene i hjemlandet. Den fikk også et stort publikum i Norge, og Cosby vant to Golden Globe-priser for rollen som familiefaren Dr. Cliff Huxtable.

Han har utgitt bøkene Fatherhood (1986, norsk utgave Kunsten å være far) og Time Flies (1987), i tillegg til å ha deltatt på et stort antall plateinnspillinger som har resultert i flere Grammy-priser.

I løpet av karrieren har Cosby blitt anklaget for å ha begått seksuelle overgrep mot en rekke kvinner. Flere har gått til sivile søksmål mot ham, hvorav Cosby i mange tilfeller har svart med motsøksmål. I desember 2015 reiste amerikanske påtalemyndigheter sin første tiltale, og i september 2018 ble han dømt til 3–10 års fengsel. Han kan tidligst søke om benådning tre år etter at dommen trer i kraft.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.