Bill Cosby, skuespiller og komiker fra USA. Han slo igjennom i TV-serien I Spy (1965-68), og ble samtidig den første afro-amerikaneren til å både inneha hovedrollen i en amerikansk TV-serie og til å vinne en Emmy-pris for innsatsen.

Cosby har senere medvirket i flere serier og spillefilmer, deriblant i Sidney Poitiers Uptown Saturday Night (1974) og Let's Do It Again (1975), samt i Herbert Ross' California Suite (1978) og Francis Ford Coppolas Jack (1996). Hans eget The Cosby Show (Cosby med familie, 1984–92) ble raskt en av de mest populære TV-seriene i hjemlandet. Den fikk også et stort publikum i Norge, og Cosby vant to Golden Globe-priser for rollen som familiefaren Dr. Cliff Huxtable.

Han har utgitt bøkene Fatherhood (1986, norsk utg. Kunsten å være far) og Time Flies (1987), i tillegg til å ha deltatt på et stort antall plateinnspillinger som har resultert i flere Grammy-priser

I løpet av karrieren har Cosby blitt anklaget for å ha begått seksuelle overgrep mot en rekke kvinner. Flere har gått til sivile søksmål mot ham, hvorav Cosby i mange tilfeller har svart med motsøksmål. I desember 2015 reiste amerikanske påtalemyndigheter sin første tiltale mot ham.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.