NORDITA er et forskningsinstitutt for teoretisk atom- og kjernefysikk, opprettet i 1957 som et samarbeid mellom de fem nordiske land. Instituttet befinner seg siden 2007 i Stockholm.

Instituttet har som oppgave å formidle utveksling av lærere og forskere de nordiske landene imellom. Forskere fra andre land innbys til å arbeide ved NORDITA, og det er blitt et internasjonalt senter for forskning innen sine disipliner.

NORDITA var opprinnelig lokalisert i København med nær tilknytning til Niels Bohr Institutet. Planene for NORDITA kan føres tilbake til et svensk initiativ fra 1953, men på grunn av det europeiske samarbeidsprosjektet CERN, som først hadde sin teoretiske avdeling i København, ble planen om NORDITA utsatt. Prosjektet ble tatt opp igjen da CERN i sin helhet ble flyttet til Sveits i 1957 og har siden fått økonomisk støtte gjennom Nordisk råd.

NORDITA ble reorganisert som et senter for grunnleggende teoretisk fysikk og flyttet til Stockholm i 2007. Senteret har nå tre faggrupper: astrofysikk og astrobiologi; faste stoffers fysikk, statistisk fysikk og biologisk fysikk; samt kjernefysikk og høgenergifysikk.

Det offisielle navnet er nå Nordisk institutt for teoretisk fysikk, mens forkortelsen NORDITA er beholdt.

I 2018 har senteret en vitenskapelige stab bestående av ca. 15 fast ansatte, 25-30 postdoktorer, samt en rekke stipendiater. Instituttet er dessuten regelmessig vert for gjesteforskere.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.