Av måneskinn gror det ingenting

I Av måneskinn gror det ingenting skriver Nedreaas realistisk om selvpåførte aborter. Boken ble utgitt i 1947. Bildet viser Den norske bokklubben sin utgave fra 1981

Bokomslag, Av måneskinn gror det ingenting.
Av /Aschehoug.

Artikkelstart

Av måneskinn gror det ingenting er en roman av Torborg Nedreaas (1947). I romanen forteller en kvinne i løpet av en natt om sitt langvarige, ulykkelige kjærlighetsforhold til en mann, noe som resulterer i gjentatte illegale og selvpåførte aborter, skildret realistisk og i blodig detalj.

Boken har en interessant tilblivelseshistorie. Etter en fest for en forfatterkollega i Oslo, fikk Nedreaas en lignende historie fortalt til seg en sen natt, og i romanen etablerer altså forfatteren en lignende rammefortelling og nærhet mellom kvinnen som forteller og hennes tilhører, men her er tilhøreren en mann.

Romanen har lenge vært en kultbok, både fordi den skriver om en kvinnes seksuelle begjær og om den til da uhørte skildringen av blodige aborter. Den er riktignok ofte blitt feillest. Bokens budskap er ikke først og fremst «fri abort», men at kvinner må ha rett og mulighet til å få de barna de har unnfanget og ønsker.

Boken ble dramatisert for fjernsyn av Arild Brinchmann og vist på NRK i 1987.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg