Faktaboks

Offisielt navn
Automobilfabriken Aamodt & Fiske A/S
Også kjent som

Automobilfabrikken

Automobilfabrikken Fiske

Organisasjonstype

Aksjeselskap

Forretningsadresse

Sandakerveien, Oslo

Stiftet
1923
Nedlagt
1972

Automobilfabriken Aamodt & Fiske var en bedrift i Oslo som produserte karosserier, hydrauliske tipper, hydrauliske anordninger, tankvogner og mye annet.

Historie

Firmaet Automobilfabrikken ble grunnlagt i 1923 av ingeniøren Ivar Fiske. Han var utdannet ved Horten Tekniske skole og studerte videre i Tyskland, USA, Nederland og Østerrike.

Automobilfabrikken var en videreføring av Norsk Automobilfabrik Scania-Vabis Aktieselskap på Kambo som Fiske hadde vært direktør for siden 1919, men som etter økonomiske vanskeligheter ble avviklet i 1923.

Fiske overtok i 1923 Brødrene Christensen Mek. Verksted & Motorfabrik, som hadde flyttet til nye lokaler i Sandakerveien 16–18, rett ved Myrens verksted i Oslo. Fabrikken produserte glødehodemotoren Stabil, samt karrosserier til lastebiler og varebiler, ventilasjonssystemer og andre mekaniske arbeider.

Arthur Aamodt

I 1928 ble ingeniør Arthur Aamodt ansatt i firmaet. Han var utdannet ved Kristiania Tekniske Skole. Utover i 1930-årene gikk det såpass bra med fabrikken at det ble investert i et stort nytt anlegg på Sandaker, Oslo. I 1939 ble navnet på firmaet forandret fra Automobilfabrikken til Automobilfabrikken Aamodt & Fiske.

Produksjon og virksomhet

Virksomheten omfattet produksjon av hydrauliske tipper, hydrauliske anordninger, montasje av lastebiler og tankvogner, samt bygging av karroserier. Fiske hadde selv utviklet en spesiell hydraulisk anordning for lastebiler, Fiske-tippen. Denne ble en suksess som ga stor etterspørsel i lastebilbransjen. Fabrikken fikk også store ordrer fra blant annet BP om leveranser av tankbiler.

Ny eierstruktur

Da Arthur Aamodt døde i 1954 ble Ivar Fiske eneinnehaver. Etter sønnen Svein Fiske var ferdig utdannet på Norges tekniske høgskole ble han tatt opp i firmaet som kompanjong. Da faren døde i 1967 ble selskapsnavnet endret til Automobilfabrikken Fiske A/S. I 1969 var det 30 ansatte. Konkurransen på markedet for tankbiler hardnet og fortjenesten skrumpet. Svein Fiske drev firmaet til det ble nedlagt i 1972.

Tegneserie om firmaet

Tegneserieskaper Lars Fiske, som er sønn av Svein Fiske, ga i 2015 ut tegneserieboken Automobilfabrikken Fiske på forlaget No Comprendo Press.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Fiske, Lars (2015). Automobilfabrikken Fiske, No Comprendo Press
  • Rolseth, Asbjørn (2001). Håndverk på hjul: karosserifabrikker og karosseribygging i Norge, Transportreportasje

Faktaboks

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg