Anne Husebekk, født 1955, er norsk akademiker og rektor ved UiT Norges arktiske universitet. Hun er medisiner og spesialist i immunologi og transfusjonsmedisin, og har vært professor i immunologi siden 2002.

Som forsker har hun spesielt arbeidet med blodplater og hvordan gravide kvinner kan danne antistoffer mot blodplater som kan føre til blodplatemangel og blødning hos fostre og nyfødte (føtal/neonatal alloimmune thrombocytopenia), og har arbeidet med å utvikle en vaksine.

Husebekk har utdannelsen sin fra Universitetet i Tromsø (nå UiT Norges arktiske universitet), hvor hun ble cand.med. i 1982 og tok medisinsk doktorgrad i 1989. Hun har bakgrunn som overlege i immunologi og transfusjonsmedisin og fag og forskningssjef ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

Hun har også vært engasjert i Tromsø Mineskadesenter som har som formål å styrke kompetansen til lokale medisinske nettverk i krigssoner, og har dessuten hatt en rekke verv i Norges forskningsråd, vært visepresident i den internasjonale forening for transfusjonsmedisin (ISBT) og deltatt i offentlige utredninger som la grunnlaget for Biobankloven og Helseforskningsloven.

I 2013 ble hun valgt til rektor ved Universitetet i Tromsø, og i 2017 ble hun gjenvalgt for perioden 2017-2021.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.