Faktaboks

Anne Husebekk
Født
15. desember 1955

Anne Husebekk er medisiner og spesialist i immunologi og transfusjonsmedisin, og har vært professor i immunologi siden 2002. Hun var rektor ved Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet fra 2013 til 2021. UiT hadde på denne tiden rektorvalg, og Husebekk ble valgt til rektor to ganger.

Forskning

Som forsker har hun spesielt arbeidet med blodplater og hvordan gravide kvinner kan danne antistoffer mot blodplater som kan føre til blodplatemangel og blødning hos fostre og nyfødte (føtal/neonatal alloimmune thrombocytopenia), og har arbeidet med å utvikle en vaksine.

Husebekk har utdannelsen sin fra Universitetet i Tromsø (nå UiT Norges arktiske universitet), hvor hun ble cand.med. i 1982 og tok medisinsk doktorgrad i 1989. Hun har bakgrunn som overlege i immunologi og transfusjonsmedisin og fag og forskningssjef ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

Ledelse

Hun har også vært engasjert i Tromsø Mineskadesenter som har som formål å styrke kompetansen til lokale medisinske nettverk i krigssoner, og har dessuten hatt en rekke verv i Norges forskningsråd, vært visepresident i den internasjonale forening for transfusjonsmedisin (ISBT) og deltatt i offentlige utredninger som la grunnlaget for Biobankloven og Helseforskningsloven.

I 2013 ble hun valgt til rektor ved UiT, og i 2017 ble hun gjenvalgt for perioden 2017–2021.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg