Anna Thorvaldsdottir er en islandsk komponist, særlig kjent for orkestermusikk hvor hun i et moderne tonespråk drar veksler på klangflatemusikalske og spektralistiske elementer for å sette klangen og de klanglige transformasjoner i sentrum.

Viktige orkesterverk er Dreymi (2009), Hrim (2010) og AERIALITY (2010-11). Thorvaldsdottir har også skrevet kammermusikk og en del elektronisk musikk. I 2015 ble operaen UR_ fremført på Den norske opera & ballett under Ultimafestivalen i Oslo.

I 2012 mottok hun Nordisk råds musikkpris for Dreymi. Juryen begrunnet tildelingen med at Thorvaldsdottir skriver seg inn «i en nordisk orkestertradisjon som henter klangfarger både fra den elektroniske musikken og fra naturlydene i den nordiske folkemusikken», og at verket er «særlig unikt i hvordan det makter å bygge opp og folde ut en stor form innenfor en tid som tilsynelatende står stille.»

Thorvaldsdottir har sin utdannelse fra University of California, San Diego, hvor hun blant andre studerte med Lei Liang og Rand Steiger.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.