Faktaboks

Andreas Viestad
Født
5. april 1973

Andreas Viestad er en norsk matskribent, kokebokforfatter og programleder.

.

Andreas Viestad er en norsk matskribent, kokebokforfatter og programleder. Han er initiativtaker til Geitmyra matkultursenter for barn. Viestad er kjent for sitt engasjement for økologi, formidling av skandinavisk matkultur og eksotiske reiseskildringer.

Matskribent og formidler

Andreas Viestad hadde fra 1999 til 2019 en ukentlig matspalte i Dagbladets lørdagsmagasin Magasinet, og skriver jevnlig om mat, reiser og råvarer i andre medier. Han er en aktiv deltager i den offentlige debatten knyttet til økologisk jordbruk, mat og matkultur. Han hadde tidligere spalten The Gastronomer i Washington Post.

Viestad har utgitt en rekke kokebøker i Norge. Hans mest kjente bøker er Hvordan koke vann (2005), Ekte mat (2008) og Den store kjøttkokeboka (2015), En middag i Roma (2020). Flere av kokebøkene hans er også utgitt i USA og Tyskland. I 2007 utga han reiseskildringen Reisen til Cadillac.

Sammen med blant andre Claus Meyer og Tina Nordström, har han vært programleder for ni sesonger av mat- og reiseprogrammet New Scandinavian Cooking. Serien er blitt solgt til mer enn 50 land, og Viestad har også ledet den norske versjonen En bit av Norge.

Utmerkelser og initiativer

Andreas Viestad er initiativtaker til og fagansvarlig ved Geitmyra matkultursenter for barn i Oslo, en ikke-kommersiell stiftelse som jobber for at barn og unge skal bli glade i mat som gjør dem godt. I 2011 startet han opp grillrestauranten St. Lars på Bislett i Oslo, hvor han er medeier. I 2020 startet han restauranten Salome i Oslo sammen med Dag Tjersland.

Viestad har mottatt en rekke priser for sitt engasjement som matformidler, blant annet Årets inspirator (2015) og Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris (2014) og vant kategorien Best Foreign Cookery Book under Gourmand World Cookbook Award for boka Smak av krydder (2007).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg