Liv Ullmann

Liv Ullmann og Per Oscarsson i Arne Skouens film An-Magritt (1969).

Av /KF-arkiv ※.

An-Magritt (1969) er en norsk spillefilm regissert av Arne Skouen, basert på første bind i romansyklusen Nattens brød av Johan Falkberget, som ble utgitt i 1940. Foto er ved Sven Nykvist, og musikken er komponert av ekteparet Gunnar Sønstevold og Maj Sønstevold.

Liv Ullmann spiller tittelrollen, og fortellingen henter sin handling fra kobbergruve-virksomheten på Røros på 1600-tallet.

An-Magritt blir født som et resultat av en voldtekt. Når moren tar sitt eget liv, må bestefaren oppdra An-Magritt. Hun vokser opp i et tøft mannssamfunn, og hennes kamp for tilværelsen i den bitende vinterkulden består i å kjøre malm fra gruvene til smelteovnene på Bergstaden. Samtidig som filmen er en skildring av underklassens fattigdom og kamp for et bedre liv, viser den også kjærlighetslengsel idet Johannes, spilt av Wolf von Gersum, kommer inn i An-Magritts liv. Når hungersnød og sult truer, blir An-Magritt den som leder an i kampen for å bedre den kuede arbeiderbefolkningens kår.

I andre sentrale roller spiller Claes Gill, Per Oscarsson og Lars Tvinde. Filmen ble Skouens siste spillefilm, og den var tidenes dyreste norske produksjon da den kom i 1969.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg