Faktaboks

Alejandro González Iñárritu
Født
15. august 1963, Mexico by, Mexico
Alejandro González Iñárritu, 2014
Alejandro González Iñárritu, 2014
Av /𝒲.
Lisens: CC BY SA 3.0

Alejandro González Iñárritu er en meksikansk filmregissør, manusforfatter og produsent. To ganger har han vunnet Oscar-prisen for beste regissør: Birdman (2014) og The Revenant (2015).

Han ble en internasjonal størrelse med regidebuten Amores perros (Elskede kjøtere, 2000), en flettverksfilm som vever tilsynelatende uavhengige historier og handlinger sammen. Dette er en type film som ble Iñárritus signatur i starten av karrieren. Etter fabelen The Hire: Powder Keg (2001), om en fotograf som havner midt oppe i en terroristaksjon, regisserte han dramaet 21 Grams (2003), hvor Sean Penn, Naomi Watts og Benicio Del Toro gestalter personer hvis liv veves sammen som et resultat av tilfeldigheter.

Den samme strukturen har Babel (2006), med Cate Blanchett og Brad Pitt, mens Iñárritu skildret hverdagen nederst på samfunnets rangstige i Biutiful (2010), med Javier Bardem i rollen som den kreftsyke alenefaren Uxbal. Han tok deretter et langt skritt vekk fra sosialrealismen med ensemblefilmen Birdman (2014; vinner av fire Oscar-priser), som er en harselas over det moderne mennesket representert ved en fallert skuespiller i Michael Keatons skikkelse. Det storstilte, visuelle hevndramaet The Revenant (2015), som hadde pelsjegerlivet i Missouri på 1800-tallet som ramme, vant tre Golden Globe-priser, deriblant for beste regi, og tre Oscar-priser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg