Alejandro González Iñárritu

Faktaboks

Alejandro González Iñárritu
født:
15. august 1963, Mexico by, Mexico

Alejandro González Iñárritu, meksikansk filmregissør, manusforfatter og produsent, født i Mexico by. To ganger vinner av Oscar-prisen for beste regissør med Birdman (2014) og The Revenant (2015).

Han ble en internasjonal størrelse med regidebuten Amores perros (Elskede kjøtere, 2000), en flettverksfilm som vever tilsynelatende uavhengige historier og handlinger sammen, en type film som ble Iñárritus signatur i starten av karrieren. Etter fabelen The Hire: Powder Keg (2001), om en fotograf som havner midt oppe i en terroristaksjon, regisserte han dramaet 21 Grams (2003) hvor Sean Penn, Naomi Watts og Benicio Del Toro gestalter personer hvis liv veves sammen som et resultat av tilfeldigheter.

Den samme strukturen har Babel (2006), med Cate Blanchett og Brad Pitt, mens Iñárritu skildret hverdagen nederst på samfunnets rangstige i Biutiful (2010), med Javier Bardem i rollen som den kreftsyke alenefaren Uxbal. Han tok deretter et langt skritt vekk fra sosialrealismen med ensemblefilmen Birdman (2014; vinner av fire Oscar-priser), en harselas over det moderne mennesket representert ved en fallert skuespiller i Michael Keatons skikkelse. Det storstilte, visuelle hevndramaet The Revenant (2015), som hadde pelsjegerlivet i Missouri på 1800-tallet som ramme, vant tre Golden Globe-priser, deriblant for beste regi, og tre Oscar-priser.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg