Bardem på den franske premieren til Skyfall i Paris, 2012.

av Georges Biard. CC BY SA 2.0

Javier Bardem er en spansk filmskuespiller, og en av spansk films mest populære; både i hjemlandet og i Hollywood. Bardem kommer fra en kjent familie; filmregissøren Juan Antonio Bardem var hans onkel. Han er gift med Penélope Cruz (2010–), som han har spilt mot i en rekke filmer.

Bardem debuterte som femåring i 1974, men ble først lagt merke til i  Jamón, jamón (Skinke skinke, 1992), og hadde en hovedrolle i Pedro Almodóvars Carne trémula (1997). Han var overbevisende som den opposisjonelle kubanske lyrikeren Reinaldo Arenas i Julian Schnabels Before Night Falls (2000), og som den lamme hovedpersonen i Alejandro Amenábars prisbelønte Mar adentro (Havet innenfor, 2004).

Javier Bardem vant Oscar-prisen for sin birolle som brutal morder i Coen-brødrenes No Country for Old Men (2007).

Han har vist seg som en allsidig skuespiller med et stort register i filmer som Woody Allens komedie Vicky Cristina Barcelona (2008), Alejandro González Iñárritus sosialrealistiske drama Biutiful (2010), James Bond-thrilleren Skyfall (2012), grøsseren Mother! (2017) og i tittelrollen som den beryktede Pablo Escobar i Loving Pablo (2017).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.