Javier Bardem

Faktaboks

Javier Bardem
Javier Angél Encinas Bardem
Født
1. mars 1969, Las Palmas
Bardem på den franske premieren til Skyfall i Paris, 2012.
.
Lisens: CC BY SA 2.0

Artikkelstart

Javier Bardem er en spansk filmskuespiller, og en av spansk films mest populære; både i hjemlandet og i Hollywood. Bardem kommer fra en kjent familie; filmregissøren Juan Antonio Bardem var hans onkel. Han er gift med Penélope Cruz (2010–), som han har spilt mot i en rekke filmer.

Debut på 1970-tallet

Bardem debuterte som femåring i 1974, men ble først lagt merke til i Jamón, jamón (Skinke skinke, 1992), og hadde en hovedrolle i Pedro Almodóvars Carne trémula (1997). Han var overbevisende som den opposisjonelle kubanske lyrikeren Reinaldo Arenas i Julian Schnabels Before Night Falls (2000), og som den lamme hovedpersonen i Alejandro Amenábars prisbelønte Mar adentro (Havet innenfor, 2004).

Stort register

Javier Bardem vant Oscar-prisen for sin birolle som brutal morder i Coen-brødrenes No Country for Old Men (2007). Han ble Oscar-nominert for sine hovedroller i Before Night Falls og Biutiful.

Han har vist seg som en allsidig skuespiller med et stort register i filmer som Woody Allens komedie Vicky Cristina Barcelona (2008), Alejandro González Iñárritus sosialrealistiske drama Biutiful (2010), James Bond-thrilleren Skyfall (2012), grøsseren Mother! (2017) og i tittelrollen som den beryktede Pablo Escobar i Loving Pablo (2017).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg