zopiklon

Zopiklon er en type sovemedisin som brukes i behandling av kortvarige søvnvansker. Zopiklon tilhører legemiddelgruppen benzodiazepinlignende legemidler (z-hypnotika). Legemiddelet skal bare brukes som kortvarig behandling, på grunn av fare for skadelig bruk og tilvenning.

Virkning

Legemiddelet forkorter innsovningstiden og har kort virketid. Zopiklon fører til forlenget søvn varighet og minsker oppvåkninger i løpet av natten.

Zopiklon virker ved å binde seg til benzodiazepinreseptorer og øker effekten av signalstoffet gamma-amino-smørsyre (GABA). GABA er et hemmende signalstoff (nevrotransmitter) i hjernen.

GABA binder seg til GABAA–reseptorer som åpner kloridionekanalen. Kloridioner (Cl-) strømmer inn og hemmer aktivering (depolarisering) av nervecellene. Cl- strømmer lettere inn når både zopiklon og GABA bindes til GABA-reseptorer, dermed må en kraftigere stimulering til for å utløse et nervesignal.

Bruk

Zopiklon kan brukes i korte perioder ved kroniske søvnproblemer. Legemiddelet tas kort tid før sengetid. Behandlingen bør ikke strekke seg ut over to til fire uker inkludert nedtrappingstid.

Preparater

Zopiklon blir markedsført under navnene: Imovane, Zopiclone, Zopiklon og Zopitin.

Bivirkninger

De vanligste bivirkningene er munntørrhet, forverring av smakssans (bitter smak), søvnighet og tretthet om morgenen.

Forsiktighetsregler

Bilkjøring

Zopiklon kan påvirke kjøreevnen dersom det tas mindre enn 12 timer før kjøring, hvis de tas i større doser enn vanlig eller ved samtidig bruk av legemidler som øker zopiklons effekt. Effekten forsterkes med andre legemidler med virkning på sentralnervesystemet.

Avhengighet og misbruk

Det er en fare for å bli avhengig av zopiklon. Denne faren øker ved langvarig behandling, økning i dose eller lett for å bli avhengig av berusende midler. Alkohol bør unngås ved bruk av legemiddelet.

Nedtrapping

Ved bruk av zopiklon utover fire uker, kan symptomene komme tilbake i forsterket grad. Risikoen for slike symptomer er større etter plutselig avbrytelse av behandlingen. Dermed anbefales det at dosen reduseres gradvis.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg