ymer

Ymer er et dansk, syrnet melkeprodukt som tilvirkes av skummet melk, men tilsettes fløte. Ymer inneholder minimum 5,6 prosent melkeprotein, mens fettinnholdet er 3,5 prosent. Melken syrnes med bakterier av typen Lactococcus og Leuconostoc. Deler av mysen dreneres slik at andelen tørrstoff er høyere enn i andre syrnede melkeprodukter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Palle Højbjerg

Hei Da jeg stødte på ordet Ymer i en kryssordsoppgave hvor der ble spurt om dansk ferskost måtte jeg reagere . Fordi jeg også fant den samme feilen her i snl undersøkte jeg produktets opphav i dansk leksikon.Der fremgår det at det er et dansk surmelksprodukt kjent siden 1930 .Det framstilles av søtmelk ( ikke lettmelk ) og i motsetting til andre surmelksprodukter blir vallen drenert fra ,noe som forlenger holdbarheten noen dager.Syrningen gjør melken tykkere og gir den en syrlig smak. Med disse fakta kan det vel næppe kaldes en ost ? Vennlig hilsen Palle Højbjerg

svarte Jan Peter Aursnes

Tusen takk for kommentaren, setter pris på den. Jeg må sjekke opp for Ymer spesielt, men det kan godt være ost selv om den er syrefelt. Ost kan være løpefelt, altså ostestoffet koagulerer ved tilsetting av løpe, eller den kan være syrefelt; ostestoffet koagulerer kun ved syrning. Gamalost og Pultost er typiske eksempler på syrefelte oster. Men av og til kan det også være lover og forskrifter som definererom om et gitt produkt er ost eller ikke, som for eksempel ved ultrafiltrering, som jeg ser av Store Danske Leksikon at Ymer blir, og da vil det i hvert fall i forhold til norsk lovgivning ikke bli definert som ost. Jeg tar innspillene og sjekker opp. Nå drar jeg på ferie til uken, så jeg kan ikke garantere at jeg får gjort det før jeg reiser. Med vennlig hilsen Jan Peter Aursnes

svarte Jan Peter Aursnes

OBS. Her hadde det sneket seg inn et ikke. I henhold til norske forskrifter vil syrnede, ultrafiltrerte produkter bli definert som ost.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg