Vits er en morsom bemerkning eller kort humoristisk historie. Vitser følger gjerne et fast format, som svenskevitser. Vitsen kjennetegnes av et komisk sluttpoeng, som skal være overraskende for den som ikke har hørt vitsen før.

Vits kan også brukes i overført betydning om noen eller noe som anses å ha lav verdi eller liten betydning. For eksempel: «Betalingen for denne jobben er jo bare en vits».

Vits kan også brukes synonymt med hensikt, mening eller poeng. For eksempel: «Hva er vitsen med det?» eller «Det er ingen vits i å ringe meg før klokka åtte.»

Vitsetegninger er tegninger som er laget for å formidle et komisk poeng.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Gunnar Stensby

Er litt uenig i definisjonen av en vits. En gåte er ikke en vits. En vits er ment å være en (morsom) historie, med et overraskende og gjerne morsomt poeng, men den krever ingen interaksjon med tilhøreren.
En gåte derimot, krever interaksjon. Man skal finne svar på et spørsmål. Svaret kan selvfølgelig være morsomt, men det gjør ikke gåten til en vits. En limerick kan også være morsom, en stå-opp komiker også, men det er ikke nødvendigvis vitser som fortelles. Ofte er det refleksjoner over dagligdagse hendelser og situasjoner.

svarte Kjell-Olav Hovde

Hei Gunnar, takk for fint innspill, ser at denne har blitt liggende og bringer den nå videre så vi får en god definisjon og eksempler.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg