Viggeklokke
For at sagbladene ikke skal sette seg fast i sagskåret er annenhver sagtann bøyd (viket, vigget) henholdsvis til venstre eller høyre side i en bestemt vinkel. Vinkelen må kontrolleres, slik at den ikke varierer fra tann til tann og har riktig grad. Viggmålet brukes til å kontrollere om graden av vigging er riktig. En viggklokke av denne typen gikk under betegnelsen «Gullklokka».
Av /Digtaltmuseum/Anno Norsk skogmuseum.
Lisens: CC BY ND 4.0

Viggeklokke er et redskap som ble brukt til å måle og kontrollere hellingsgradensagtenner. Sagtennene skulle skrå litt sidevegs – annenhver tann mot venstre og høyre – slik at skåret ble noe bredere enn stålet i sagbladet (klingen). På denne måten reduserte man problemet med at bladet knep seg fast i veden.

Faktaboks

Også kjent som

viggmål, viggklokke

Viggingen må kontrolleres, slik at den ikke varierer fra tann til tann, og viggemålet (eller viggeklokka) brukes til å kontrollere om graden av vigging er riktig.

På viggmålets smalside er det en fjærende knapp som settes mot sagtanna. I et lite vindu på viggmålets bredside kan en avlese om tannvinkelen er riktig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg