Vertikal integrasjon er et strategisk grep som en bedrift tar ved å skaffe seg kontroll over et ekstra ledd i produksjonsprosessen.

Faktaboks

Uttale
vertikˈal integrasjon

Motiver

Motivet til en bedrift som velger vertikal integrasjon kan for eksempel være økt lønnsomhet eller mindre risikoeksponering.

Lønnsomhetsmotivet

Lønnsomhetsmotivet kan skyldes at leverandører tar høye marginer og har stor lønnsomhet. En bedrift kan da velge å gå inn i leverandørleddet for å slippe å måtte betale leverandørene høye priser. Slik kan bedriften øke sitt overskudd.

Risikoeksponeringsmotivet

Risikoeksponeringsmotivet er relevant for bedrifter som er veldig avhengig av noen leverandører. De er derfor sårbare for enten dårlig kvalitet på de leverte produktene eller at leverandøren(e) slutter å levere det eller de kritiske produktene til bedriften. Vertikal integrasjon kan da velges for å ha mer kontroll med for eksempel kvalitet, tidspunkt for leveransen, mulighet til å spesialtilpasse delproduktene eller for å sikre stabiliteten i leveransen.

Eksempler

Vertikal integrasjon forekommer for eksempel ved at industribedrifter sikrer seg kontroll over leverandører av råvarer og halvfabrikata. En bilprodusent kan eksempelvis velge å ta kontroll over metalleverandører eller bedrifter som leverer sikkerhetsløsninger til biler.

Apple er et selskap som har vært aktive innen vertikal integrasjon. De pleide å kjøpe mikrobrikker som er svært sentrale i flere av Apples produkter. Etter hvert valgte Apple å begi seg inn i det markedet selv. De har over tid kjøpt opp flere selskaper i en klassisk vertikal integrasjonsprosess, blant annet PA semi, Intrinsity and Dialog Semiconductor. Dette gjør Apple i stand til å lage mange av de kritiske komponentene, sette enhetene sammen (Iphone, Ipad etc.), levere en rekke programmer og tjenester tilknyttet enhetene og selge enhetene. Dette er flere ulike ledd i produksjonsprosessen og ulike markedsområder.

Om vertikal integrasjon innen varehandelen, se detaljhandel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg