Nærbilde av en lege som står bøyd over en pasient og tar ham i skulderen. Pasienten har maske over munnen og nesen, og lukkede øyne.

Det finnes flere måter å vurdere en persons våkenhet på. En metode er den såkalte AVPU. Her står A for alert, altså at personen er våken; V for verbal, altså reagerer på tiltale; P for pain, altså reagerer på smerte; U for unresponsive, altså at personen ikke reagerer i det hele tatt. Undersøkelse av P kan for eksempel gjøres ved å klype personen i skulderen.

Undersøkelse av våkenhet
Av /Shutterstock.

Våkenhet er en tilstand hvor en person verken sover eller er bevisstløs. Grad av våkenhet er svært viktig i vurdering av pasienter. Det brukes blant annet i skåringsskjemaet NEWS.

Innen medisin betyr våkenhet at en pasient er orientert for tid, sted og situasjon, og at vedkommende kan forholde seg til forståelig tiltale. At noen er orientert for tid, betyr at personen vet hvilket år, årstid, måned, dag og tidspunkt det er. Å være orientert for sted og situasjon betyr at vedkommende vet hvor hen er og hvorfor hen er der.

Noen grupper pasienter kan være våkne selv om de ikke er orientert for tid, sted og situasjon. Dette gjelder spedbarn, personer med uttalt aldersdemens eller psykiatrisk sykdom. For disse gruppen vil våkenhet si at de ikke sover.

Gradering

Grensetilstander mellom våkenhet, søvn og bevisstløshet kan graderes. I klinisk praksis brukes som regel engelske ord for å beskrive gradene.

Ofte inndeles gradene i følgende (engelsk i parentes):

  • våken (alert)
  • søvnig eller forvirret (confusion)
  • småsover, men reagerer på tiltale (voice)
  • sover men reagerer på smerte (pain)
  • bevisstløs (unresponsive)

De engelske termene samles gjerne til akronymet ACVPU. AVPCU er en enkel skala som kan brukes som alternativ til Glasgow Coma Scale (GCS).

GCS brukes mye i medisinsk diagnostikk for å gradere overgangen mellom full våkenhet og dyp bevisstløshet på en skala fra 15 (helt våken) og ned til 3 (dypt bevisstløs).

Annen bruk av ordet

Ordet «våkenhet» brukes også abstrakt om å være særskilt oppmerksom, eller å skjerpe oppmerksomhet og tanker i en ny retning. Se woke.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg