Avatar
I 2009 kom James Camerons Avatar i 3D som ble banebrytende på en rekke tekniske områder, og fikk Oscar for beste visuelle effekter.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Tredimensjonal film er en kinofilm som gir tilskuerne romopplevelse, det vil si følelsen av dybde. Allerede fra 1890-årene utredet man på forskjellige hold mulighetene for å gi filmpublikummet en opplevelse av tre dimensjoner, basert på former for stereofotografering. Både det kunstneriske og det kommersielle gjennombruddet uteble.

Faktaboks

Også kjent som
3D-film, stereoskopisk film

I Hollywood tidlig i 1950-årene, da filmprodusentene begynte å merke konkurransen fra fjernsyn, kom imidlertid et lite skred av tredimensjonale spillefilmer. Den første skal ha vært Bwana Devil (Bwana-djevelen, 1952), mens den mest påkostede sannsynligvis var MGM-musikalen Kiss me Kate (1953). De fleste filmene innebar at publikum måtte bruke briller, enten med polariserende glass eller med glass i to forskjellige farger (rødt og grønt). Selv om illusjonen av tredimensjonalitet kunne være sterk nok, innebar patentene ofte en redusert billedkvalitet i forhold til annen film, og trenden forsvant etter et par år.

Ideen ble gjenopptatt i 1990-årene, med tredimensjonal film i det nye Imax-formatet. Blant disse kan nevnes Howard Halls Into the Deep (1994) og Toni Myers' Space Station (2002). I 2009 kom James Camerons Avatar i 3D som ble banebrytende på en rekke tekniske områder, og fikk Oscar for beste visuelle effekter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg