Tilbakekobling
Tilbakekoblet prosess med regulator
Tilbakekobling
Lisens: CC BY SA 3.0
Tilbakekobling

Tilbakekobling. Øverst: Regulær forsterker med forsterkning A. Nederst: Tilbakekoblet forsterker.

Av /Store norske leksikon ※.

Tilbakekobling er måling av en størrelse som skal styres og sammenligning av denne størrelsen med en ønsket referanseverdi. Hensikten med dette er å bruke avviket mellom målt og ønsket verdi til å beregne et pådrag som skal påvirke prosessen som blir målt.

Faktaboks

Også kjent som
feedback

Tilbakekoblinger kan opptre naturlig i fysiske, biologiske og sosiale systemer, eller de kan innføres kunstig. Tilbakekobling er et sentralt begrep i kybernetikk og reguleringsteknikk.

Det er stor kvalitativ forskjell på negativ og positiv tilbakekobling. Negativ tilbakekobling kjennetegnes med at det målte signalet blir trukket fra referansesignalet. Dette er vist med en minus i figuren, og er ofte en forutsetning for at systemet skal være stabilt, noe som er tilfellet i de fleste reguleringssystemer. Motsatt tilfelle, positiv tilbakekobling, kan resultere i eksponentiell vekst og ustabilitet. Dette kan for eksempel oppstå i et system bestående av en mikrofon, forsterker og høyttaler hvor lyden fra høyttaleren blir sendt tilbake til en mikrofon som resulterer en hylende lyd i høyttaleren. Dette kalles akustisk tilbakekobling.

I elektroniske forsterkere brukes tilbakekobling ved at det en del av det forsterkede signalet ved utgangen av forsterkeren blir ført tilbake til inngangen sammen med det opprinnelige inngangssignalet. En slik kobling kan forandre forsterkerens egenskaper vesentlig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg