Tålt bruk er en betegnelse på at man har tillatelse til bruk (av eiendom) uten at man samtidig har en rettighet. Den tillatte bruken kan derfor ikke overlates til andre, og kan ikke gjøres til gjenstand for avtale eller stadfestes ved dom. Eksempel på tålt bruk er at en grunneier lar naboen parkere på sin eiendom, eller når grunneieren lar skolebarna ta snarveien gjennom hagen.

Faktaboks

Også kjent som

Precario

Kjennetegnet på tålt bruk, i motsetning til en rettighet, er at tillatelsen når som helst kan trekkes tilbake. Tillatelsen kan være stilltiende (underforstått), eller uttrykkelig. Uttrykkelige tillatelser kan gis både skriftlig og muntlig.

Tålt bruk blokkerer for hevd. Den som har tillatelse til å bruke en ting, kan ikke samtidig erverve eiendomsrett eller bruksrett gjennom reglene om hevd. Dette følger av hevdsloven § 5.

En bruk som opprinnelig var tålt, kan hvis den utøves hyppig og regelmessig i lang tid, festne til en rett.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Berg, Borgar Høgetveit: Hevd: lov om hevd 9. desember 1966 nr. 1 med kommentarar, 2005
  • Falkanger, Thor og Aage Falkanger: Tingsrett, 8. utg, 2016, (Finn boken)

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg