Caspar Herman von Storms superexlibris

Eksempel på superexlibris fra boksamlingen til den norske offiseren, kammerherren og stiftamtmannen Caspar Herman von Storm (1718-1777). Von Storm eide et bibliotek på 9000 bind og fikk våpenmerket sitt påført i gull på alle de skinninnbundne bøkene. Boken på fotografiet tilhører i dag Christiania Kathedralskoles Bibliothek.

Caspar Herman von Storms superexlibris

Superexlibris er et eiermerke, monogram eller våpen, ofte preget i gull, på fordekkelen (forpermen på en innbundet bok). Superexlibris skiller seg fra ex libris ved at merket er plassert utenpå boken, på permens forside, rygg eller bakside.

Metoden med å bruke ex libris til å merke boksamlinger er eldre enn boktrykkerkunsten. Ex libris-kunsten oppsto ved at bokeierens merke ble presset inn i skinnet eller skåret ut i trebindet på boken. Senere fikk man kobbertrykk, tresnitt, fargetrykk og tegninger som ble klebet inn i boken (ex libris).

Superexlibris er i likhet med ex libris nyttig for å kunne påvise proveniensen til et bokeksemplar. Merkingen ble opprinnelig brukt for å motvirke tyveri.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Tschudi, Victor Plathe og Bjerke, Ernst (2022). Bok: Høydepunkter fra 33 norske boksamlinger. Orfeus Publishing.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg