Solstjerner er en familie av pigghuder i klassen sjøstjerner. Mens de fleste sjøstjerner har fem armer, har solstjerner 8–10 eller opptil 13 armer, som går jevnt over i skiven. Dette er meget store arter blant sjøstjernene. I Norge finnes to arter på forholdsvis grunt vann langs kysten, særlig langs vestkysten og nordover.

Rød eller piggsolstjerne (Crossaster papposus) har en stor, rund sentralskive og piggete armer. Den blir 25 centimeter i diameter. Kroppen og de 11–13 armene er ofte purpurrøde, mens armen har lysere sidekanter. Piggsolstjerne er et rovdyr, som særlig lever av andre sjøstjerner eller pigghuder. Ifølge Artsdatabanken er denne arten utbredt langs kysten av Sør-Norge og Finnmark, også funnet på Svalbard. Piggsolstjernene foretrekker hard bunn på 10–40 meters dyp.

Gul eller glattsolstjerne (Solaster endeca) har en lignende utbredelse langs kysten, men er mindre vanlig. Den kan bli opptil 35 centimeter i diameter, og har vanligvis 8–12 armer. Overflaten er ofte litt ru. Den er gul til fiolett av farge. Denne arten lever også av andre pigghuder og bløtdyr, og finnes vanligvis fra 30 meter og dypere. 

  • Køie, M. og Kristiansen, Aa. (2000). Havets dyr og planter. 351 sider,  NKS-forlaget.
  • Moen, E. M. og Svensen, E. (2008). Dyreliv i havet. 5. utgave. 765 sider. Kom forlag.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.