Skjema er i psykologien et sett av tanker man har om noe, for eksempel om en selv, en annen person eller en hendelse. Skjemaer vekkes gjerne til live av holdepunkter som inngår i skjemaet. Et eksempel på et skjema er når man på sykehuset ser en person i hvit frakk og automatisk tenker «lege».

Aktivering av et skjema innebærer at forståelsen foregår raskere og ut fra begrenset informasjon, men ulempen er at forståelsen i for stor grad kan bli et produkt av egen tenkning («top-down»-tenkning) og ikke basert på videre tolkning av ytre inntrykk.

Sosialpsykologien, spesielt sosial kognisjon, opererer med ulike skjemaer, eksempelvis personskjemaer, selvskjemaer og rolleskjemaer.

Skjemaer som inkluderer en typisk handling og interaksjon med andre kalles gjerne et «script». Noen eksempler på script kan være det å hilse på noen eller bestille mat på restaurant der en har innlærte, nær automatiserte måter å gjøre dette på.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg