Dette er kunnskapen og det matamatiske apparatet for hvordan signaler som varierer i tid og rom er bygd opp av komponenter, som kan påvirkes og endres av tilført fremmed støy og/eller prosessering av signalet. Et sentralt matematisk verktøy er "Fourier-analyse", oppkalt etter den franske matematiker Joseph Fourier (1768-1830). 

"Signalet" kan være et lagret skannet bilde eller en elektrisk varierende spenning som overføres via kabel eller radioforbindelse. Støy kan være den naturlige bakgrunnsstøyen eller impulser fra utladninger eksempelvis fra maskiner eller  tordenvær. Prosessering kan være filtrering for visse frekvensbånd  eller ujevne tidsforsinkelse for ulike deler av frekvensbåndet ("faseforvrengning").

Fagområdet er knyttet særlig til pionerene Harry Nyquist og (senere) Claude Shannon (som i 1949 utvidet feltet til "informasjonsteori").   Allerede i 1929 ble det ut fra observasjoner av telegrafsignaler formulert "Nyquist's sampling teorem". Dette sier at:

"dersom en funksjon av tiden X(t) ikke har noen signalkomponenter med frekvens høyere enn B Herz, så er signalet fullstendig beskrevet av en serie måleverdier tatt i jevn avstand 1/(2B) sekunder fra hverandre".  

Shannon utviklet senere ytterligere matamatiske analyser.

Teoremet er fundamentalt for digitalisering av bilder og lyd så vel som digitale telenettverk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.