Returverdier er et begrep som brukes i matematikk og statistikk for å beskrive intensiteten på en sjelden hendelse. For eksempel brukes uttrykket «en 10-års hendelse» om en hendelse som typisk gjentar seg omtrent hvert 10. år, selv om tiden mellom hver gang den faktisk gjentar seg, vil variere fra gang til gang.

Faktaboks

Også kjent som

returnivå

Returperioder ('returintervall' og 'gjentaksintervall' brukes også) er nært beslektet med returverdier og gir et tall på den gjennomsnittlig frekvensen.

Returverdier og returperioder er vanlig i klimastudier og i værstatistikk. De gir også et grunnlag for intensitet-varighet-frekvens-analyser (IVF).

Eksempel fra værstatistikken

Hvis 10-års returverdi for døgnnedbør målt på Blindern i Oslo er 62 mm, kunne man forvente å få så store mengder om 15, 25, 35, 44, 49, 57, 77, 79, 95 og 106 år fra i dag. Det vil si at det er 15, 10, 10, 9, 5, 8, 20, 2, 16, og 11 mellom hver gang, som i gjennomsnitt er rundt 10 år.

Det brukes avanserte statistiske metoder for å beregne returverdier for en ønsket returperiode (T). Returperioden er knyttet til sannsynligheten for at hendelsen skal inntreffe (P): P = 1/T

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg