placebo

Placebo, inaktiv behandling som kan gi positiv fysiologisk, atferdsmessig, emosjonell og kognitiv effekt på personen som benytter det, som et resultat av forventning om effekt. Dersom den inaktive behandlingen virker positivt for en person, kalles det placeboeffekt. Motsatt av placeboeffekt er noceboeffekt, der den som behandles kan reagere negativt fysiologisk, atferdsmessig, emosjonelt og kognitivt som resultat av den (inaktive) behandlingen.

Faktaboks

Uttale
placˈebo
Etymologi
latin, ‘jeg skal behage’
Også kjent som
blind-medikament, inaktivt medikament, "sukkerpille", inaktiv behandling

Placeboeffekten kan oppstå ved forskjellige behandlingsformer, som ved å innta uvirksomme tabletter, bli utsatt for falsk informasjon (for eksempel at elektrisk hjernestimulering er slått på når den ikke er det), eller at det er utført kirurgiske inngrep. I noen tilfeller kan placebo fungere til tross for at forsøkspersoner er klar over at behandlingen ikke virker.

Placebo benyttes mye innen medisin og medisinsk forskning. I mange medikamentelle forsøk vil man administrere medikamenter som inneholder medisinske virkestoffer til en gruppe forsøkspersoner, ingen medikamenter til en annen gruppe forsøkspersoner og placebo til en tredje gruppe forsøkspersoner.

Å benytte placebo i medisinsk forskning eller behandling innebærer en rekke etiske overveielser. For å gjennomføre forskning med bruk av placebo i Norge må forskeren søke om godkjenning av sitt prosjekt i Regional Etisk Komité.

Placebo kan anvendes som hjelpemiddel når man skal bedømme virkningen av visse medikamenter, for eksempel midler mot smerter, hvor man hovedsaklig har subjektive angivelser å holde seg til. Psykisk betingede smerter kan lindres ved placebomedikasjon, men behandlere må i vurderingen av å benytte placebomedikasjon forholde seg til det norske lovverket.

Innen psykologien er placeborelasjoner studert med henblikk på å kartlegge de psykologiske mekanismer som er involvert. Kognitive mekanismer (for eksempel forventninger) og læring (for eksempel klassisk betinging) er antatt å spille en betydelig rolle.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg