Nysgjerrighet, av mange oppfattet som en av de viktigste drivkreftene bak vitenskapelige funn og menneskelig utvikling. Nysgjerrighet kan ses som evolusjonsmessig adaptivt.

Psykologisk kan nysgjerrighet defineres som et ønske om å utforske, eller tilegne seg kunnskap om et fenomen/objekt eller en opplevelse. Nysgjerrighet er indre motivasjonsdrevet og knyttet til positiv affekt hos det enkelte individ. Man søker etter meningsfull kunnskap, noe som  medfører en opplevelse av belønning og mestring når man får svar.

Nysgjerrighet deles gjerne i to former:

  • Informasjonssøkende atferd, kognitiv nysgjerrighet: Stimulerer til tilegnelse av ny informasjon og semantisk kunnskap.
  • Sanselig nysgjerrighet: Stimulerer til nye opplevelser ved oppsøkende og utforskende adferd. Dette erfares gjennom lukt, smak, syn, hørsel og taktile stimuli.

Forskning indikerer at nysgjerrighet fremmer individets utvikling; kognitivt, sosialt, emosjonelt og fysisk. Dette ses i hele menneskets livsløp, og angår alt fra utvikling av identitet og tilknytning til sosial kompetanse og tilfredshet. Noen mener nysgjerrighet er en viktig faktor for god mental helse.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.