Nysgjerrighet er av mange oppfattet som en av de viktigste drivkreftene bak vitenskapelige funn og menneskelig utvikling. Nysgjerrighet kan sees som evolusjonsmessig adaptivt.

Psykologisk kan nysgjerrighet defineres som et ønske om å utforske, eller tilegne seg kunnskap om et fenomen/objekt eller en opplevelse. Nysgjerrighet er indre motivasjonsdrevet og knyttet til positiv affekt hos det enkelte individ. Man søker etter meningsfull kunnskap, noe som medfører en opplevelse av belønning og mestring når man får svar.

Nysgjerrighet deles gjerne i to former:

  • Informasjonssøkende atferd, kognitiv nysgjerrighet: Stimulerer til tilegnelse av ny informasjon og semantisk kunnskap.
  • Sanselig nysgjerrighet: Stimulerer til nye opplevelser ved oppsøkende og utforskende adferd. Dette erfares gjennom lukt, smak, syn, hørsel og taktile stimuli.

Forskning indikerer at nysgjerrighet fremmer individets utvikling; kognitivt, sosialt, emosjonelt og fysisk. Dette sees i hele menneskets livsløp, og angår alt fra utvikling av identitet og tilknytning til sosial kompetanse og tilfredshet. Noen mener nysgjerrighet er en viktig faktor for god mental helse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg