Nyordinnsamling, innsamling av nye ord i språket, basert på norske nettaviser og offentlig informasjon på nettet. Innsamlingen foregår ved Senter for humanistisk informasjonsteknologi i Bergen og Seksjon for leksikografi ved Universitetet i Oslo.

Tjenesten oppstod i 1998 etter ønske fra språkforskere om et stort norsk korpus (dvs. en strukturert samling med tekster fra et bredt bruksområde) til bruk i forskning i påvente av en norsk språkbank. Det meste av de «nye» ordene man finner er vanlige ord (særlig sammensetninger), trykkfeil og navn. Ved Seksjon for leksikografi blir listen systematisk gjennomgått, og der finner man at ca. to prosent er interessante for videre studier.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

25. oktober 2016 skrev Gisle Andersen

Denne artikkelen er utdatert både mht. innhold og institusjonsnavn. Det foregår atskillig nyordsinnsamling utenom det som er beskrevet her. Dessuten burde leksikonet inneholden en egen artikkel for nyord.

25. oktober 2016 svarte Børge Nordbø

Hei! Det har du heilt rett i; artikkelen er teken frå siste utgåve av papirleksikonet, og det byrjar å bli nokre år sidan. Eg skal få oppdatert denne og sjå om eg kan få til ein artikkel om nyord òg. Tusen takk! Børge.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.