musicking

Musicking er et begrep utviklet av den New Zealandske musikkviteren Christopher Small, som vektlegger at musikk er handling, ikke en ting. For å endre vår tankegang rundt dette, laget Small derfor et verb – musicking – av substantivet music.

Musicking og musisering

Musicking representerer mer enn det vi kan legge i det norske begrepet «å musisere». Det er en teori som griper dypt inn i eksistensielle spørsmål som hvordan vi skaper vår virkelighet, hvordan vi forholder oss til omverdenen og hvordan vi bekrefter og utforsker relasjoner i vår virkelighet.

I følge teorien om musicking er det i relasjonene mellom mennesker at meningen med den musikalske handlingen er å finne, og ikke i musikken i seg selv. Disse relasjonene består av både utøvere, publikummere, billettselgere, lydfolk, de som henger opp plakater om kommende konserter, folk som synger sammen på fest eller mellom nyfødt spedbarn og omsorgspersoner.

På denne måten handler teorien om musicking om det å skape relasjoner med omverdenen og om hvordan dette skjer. I følge Small kan nemlig en musikkopplevelse, mens den varer, skape relasjoner som i en metaforisk form representerer de relasjonene man kunne ønske seg mer av i hverdagslivet ellers. Alt vi foretar oss, sier han, kan bringes ned til å handle om relasjoner og vår søken etter idealrelasjonen, både mellom mennesker, mellom grupper og mellom oss selv og verden. Gjennom musicking får vi dermed muligheten til å lære om og utforske våre idealrelasjoner. Slik lærer vi også om selve verden og om alle de komplekse relasjonene som verden består av, og dermed lærer vi også hvordan vi skal leve i den.

Litteratur

  • Christopher Small: Musicking: The meanings of performing and listening, University Press of New England, 1998.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg