Musicking er et begrep utviklet av den New Zealandske musikkviteren Christopher Small, som vektlegger at musikk er noe man gjør, ikke et objekt. For å endre vår tankegang rundt dette, laget Small derfor et verb – musicking – av substantivet music.

Musicking og musisering

Musicking representerer mer enn det vi kan legge i det norske begrepet «å musisere». Musicking dreier seg om det relasjonelle, altså kontakten man oppnår med omverdenen i handlingen man utfører ved å enten lytte til eller utøve musikk. I følge teorien om musicking er det i relasjonene mellom mennesker at meningen med den musikalske handlingen er å finne, og altså ikke i musikken i seg selv. Disse relasjonene består av både utøvere, publikummere, billettselgere, lydfolk, de som henger opp plakater om kommende konserter, folk som synger sammen på fest eller mellom et nyfødt spedbarn og omsorgspersoner.

På denne måten handler teorien om musicking om det å skape relasjoner med omverdenen og om hvordan dette skjer. I følge Small kan nemlig en musikkopplevelse, mens den varer, skape relasjoner som representerer de relasjonene man kunne ønske seg mer av i hverdagslivet ellers. Alt vi foretar oss, sier han, handler om relasjoner og vår søken etter idealrelasjonen, både mellom enkeltmennesker, mellom grupper og mellom oss selv og verden. Gjennom musicking, kan vi få muligheten til å lære om og utforske våre idealrelasjoner. Slik lærer vi også om selve verden og om alle de komplekse relasjonene som verden består av, og dermed lærer vi også hvordan vi skal leve i den.

Muscking er dermed et filosofisk begrep knyttet til det relasjonelle aspektet av musikk og musisering.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Christopher Small: Musicking: The meanings of performing and listening, University Press of New England, 1998.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg