Moaré

Fire mønstre dannet ved vridning av to like strekmønstre i forskjellige vinkler.

Moaré
Av .
Lisens: fri
Polyestermoaré (stakk)
Polyestermoaré (stakk)
Av /Norsk bunadleksikon.

Moarémønster er mønstre som fremkommer ved overlagring av to nesten identiske grunnmønstre som begge veksler regelmessig mellom lys og mørke eller i forskjellige farger. Grunnmønstrene er oftest rette striper, men kan også være ruter, prikker, sirkler osv. Moarémønstrene veksler raskt når grunnmønstrene forskyves i forhold til hverandre. De har utbredt dekorativ anvendelse.

Faktaboks

Etymologi
av moaré
Også kjent som

Moiré-mønster

Moaréteknikken er en metode for å gi grafisk representasjon av løsninger på fysiske og matematiske problemer, for eksempel interferens, elektromagnetiske felter og strømlinjer for gasser og væsker. Videre har moarémønstre vært anvendt i spenningsanalyser av materialer og ved konstruksjon og kontroll av legemers plane overflater.

Moarémønstre kan opptre som en uønsket effekt ved bildedannelse, for eksempel ved TV-bilder hvor et mønster kan være til stede i bildet eller produseres ved opptak eller sending (for eksempel forstyrrelse fra annen sender) og et annet mønster skyldes linjene som dannes ved bildetegningen på skjermen i mottakeren. På tilsvarende måte kan moarémønster opptre ved gjengivelse av bilder på trykk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg