moarémønster

Fire varianter dannet ved vridning av to like strekmønstre i forskjellige vinkler.

.
Lisens: fri

Moarémønster, også kjent som Moiré-mønster, mønstre som fremkommer ved overlagring av to nesten identiske grunnmønstre som begge veksler regelmessig mellom lys og mørke eller i forskjellige farger. Grunnmønstrene er oftest rette striper, men kan også være ruter, prikker, sirkler osv. Moarémønstrene veksler raskt når grunnmønstrene forskyves i forhold til hverandre. De har utbredt dekorativ anvendelse.

Faktaboks

Etymologi
av moaré
Også kjent som

Moiré-mønster

Moaréteknikken er en metode for å gi grafisk representasjon av løsninger på fysiske og matematiske problemer, f.eks. intereferens, elektromagnetiske felter og strømlinjer for gasser og væsker. Videre har moarémønstre vært anvendt i spenningsanalyser av materialer og ved konstruksjon og kontroll av legemers plane overflater.

Moarémønstre kan opptre som en uønsket effekt ved billeddannelse, f.eks. ved fjernsynsbilder hvor et mønster kan være til stede i bildet eller produseres ved opptak eller sending (f.eks. forstyrrelse fra annen sender) og et annet mønster skyldes linjene som dannes ved billedtegningen på skjermen i mottageren. På tilsvarende måte kan moarémønster opptre ved gjengivelse av bilder på trykk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg